Bij de opening van het Nationaal Museum Sophiahof eisten demonstranten vandaag excuses en compensatie van de overheid vanwege de ‘Indische kwestie’. Koning Willem-Alexander ging met hen in gesprek.

Koning Willem-Alexander in gesprek met demonstranten bij opening museum over Indië
“Het is heel goed dat u hier staat”, zei de koning tegen de betogers.
De Indische kwestie
In het nieuwe Nationaal Museum Sophiahof in Den Haag staat het (koloniale) verleden en de erfenis van Nederlands-Indië centraal. De demonstranten zijn nazaten van militairen en ambtenaren die onder het bestuur van het toenmalige Nederlands-Indië hebben gewerkt, schrijft NOS. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) hebben zij echter nooit salaris gekregen, ook niet achteraf.
Lees ook
Unieke beelden van het Joodse leven in Nederlands-Indië
‘Stop met negeren’
De betogers zijn tegen de komst van het museum, omdat ze vinden dat de salariskwestie eerst opgelost had moeten worden. Hun boodschap aan de koning en staatssecretaris Paul Blokhuis luidde dan ook: “Stop met negeren.” De koning zei te willen luisteren naar de verhalen van ‘de nabestaanden die het zelf niet meegemaakt hebben, maar het wel meedragen’, meldt NOS.
Eenmalige uitkering
In 2015 kwam de Nederlandse regering al wel tot een akkoord met het Indisch Platform. De voormalig militairen en ambtenaren die op 15 augustus 2015 nog in leven waren, kregen toen een eenmalige uitkering van 25.000 euro. Nabestaanden van mensen die voor die datum al waren overleden, kregen niets.