Docent Kiet Engels maakte meermaals mee dat een stoel na de zomervakantie leeg bleef. Later bleek dat het kind in het buitenland was achtergelaten of uitgehuwelijkt. In ‘M’ vertelt ze daarover.
“Het is strafbaar, maar er wordt nu niks mee gedaan.”
Juf Kiet
Kiet Engels, bekend van de documentaire De kinderen van Juf Kiet vraagt aandacht voor kinderen in Nederland die worden uitgehuwelijkt of achtergelaten in het buitenland. Het komt volgens haar vaker voor dan veel mensen denken. “De ouders komen er altijd mee weg”, zo zegt ze in de talkshow van Margriet van der Linden.
Paspoort
Juf Kiet startte een bewustwordingscampagne nadat ze door een oud-leerling om hulp werd gevraagd. Het meisje was na een zomer niet teruggekeerd op school, maar dat gebeurt wel vaker in een klas met leerlingen met een migratie-achtergrond, vertelt ze. “Niet iedereen heeft al een Nederlands paspoort op het moment dat ze in de klas komen. Maar als kinderen die al vijf jaar in Nederland wonen verdwijnen, moet je je wel zorgen maken.”
Somalië
Toen het meisje contact zocht, bleek dat ze een aantal jaar terug samen met een ander kind in Somalië was achtergelaten. “Ze waren elf en twaalf toen ze uit mijn klas verdwenen.” Juf Kiet probeerde hen te helpen. “Je voelt je verantwoordelijk, dus dan ga je die molen in en bellen met allerlei instanties.” Om privacyredenen wil ze verder niets vertellen over de situatie van de kinderen.
Natuurlijk zijn ouders verantwoordelijk voor hun kind. Als zij vinden dat een kind beter af is bij een familielid in het buitenland, is het moeilijk daar als buitenstaander iets aan te doen, begrijpt Kiet. Toch hoopt ze dat door bewustwording te creëren bij kinderen, ouders, hun omgeving, docenten én politici het aantal lege stoeltjes in klaslokalen na de zomer zal afnemen. Het is broodnodig. “Voordat er aandacht voor dit onderwerp is, heeft zich alweer een kind bij mij gemeld, bij wie dit gaat gebeuren.”
Het fragment van Juf Kiet in ‘M’ kijk je hier terug.