Even snel een appje beantwoorden terwijl je onderweg bent? Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een smartphone achter het stuur nog even hoog is als twee jaar geleden.

Bijna driekwart jongeren voelt druk om meteen terug te appen of bellen in verkeer
Gewoonte
Waar dat aan ligt? De gewoonte om onze telefoon te gebruiken is heel sterk, én we overschatten onszelf door te denken dat een appje en tegelijkertijd op de weg letten wel lukt. Daarnaast zien we de mensen om ons heen ook nog steeds hun telefoon gebruiken in het verkeer. Uit het onderzoek van Interpolis, dat één keer in de twee jaar door SWOV wordt uitgevoerd, blijkt dat 69% van alle verkeersdeelnemers wel eens hun telefoon gebruikt in het verkeer. In 2017 was dat nog 62%.
Sociale druk
Een grote aanstichter hiervan is het gevoel van sociale druk onder jongeren. 83% van de jongeren en 58% van de volwassenen geeft aan dat de sociale omgeving het prima vindt als de mobiele telefoon in het verkeer gebruikt wordt. Bijna de helft van de volwassenen en 71% van de jongeren schat in dat de sociale omgeving het vervelend vindt, als zij niet meteen terugbellen of een berichtje terugsturen.
Gamen
Driekwart van de volwassenen vindt dat het gebruiken van een smartphone in het verkeer gevaarlijk, maar veel mensen blijven het tóch doen. 42% zegt dat ze berichten lezen tijdens het rijden en 36% stuurt berichten terug. Bijna 1 op de 12 zit zelfs wel eens te gamen in de auto.
Goede afloop
Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis: “Het is zorgwekkend dat het gewoontegedrag niet vermindert en het vertrouwen in de eigen bekwaamheid niet afneemt. Ook zien we geen positieve ontwikkeling wat betreft de risicoperceptie van het telefoongebruik in het verkeer. Omdat het meestal goed afloopt, zien mensen niet de noodzaak hun eigen gedrag te veranderen. Wij zien het leed van mensen bij wie het wel slecht afloopt.”
“Wij willen dat dit stopt en zullen ons dan ook nog meer inzetten op het aanpakken van de factoren die het gedrag bepalen. Bijvoorbeeld door via campagnes te laten het zien dat het jou ook kan overkomen. Ook ontwikkelen we apps die het gewoontegedrag doorbreken door er nieuwe gewoontes tegenover te zetten, zoals de PhoNo app voor fietsers en de AutoModus app voor automobilisten.”