De een piekert er niet over, de ander durft het risico wel te nemen: zelf de houdbaarheidsdatum van je eten bepalen. Experts zeggen nu dat dit bij droog voedsel prima kan.
LINDAnieuws spreekt Kirsten Palland (36) van Milieu Centraal over de kwestie.
De een piekert er niet over, de ander durft het risico wel te nemen: zelf de houdbaarheidsdatum van je eten bepalen. Experts zeggen nu dat dit bij droog voedsel prima kan.
LINDAnieuws spreekt Kirsten Palland (36) van Milieu Centraal over de kwestie.
“Allereerst: je hebt twee soorten houdbaarheidsdata. ‘Tht’ betekent ’tenminste houdbaar tot’. Maar ’tgt’ is wat anders: ’te gebruiken tot’. Het is in Nederland verplicht om voorverpakte producten, bijvoorbeeld een stuk kaas, een houdbaarheidsdatum te geven. Op verse producten, zoals een losse bloemkool, hoeft dat niet. Bij ’te gebruiken tot’ moet je denken aan vlees, vleeswaren en vis. Wij adviseren om je aan die datum te houden. Maar op veel andere artikelen staat een tht-datum. En die hoef je niet altijd te volgen.”
“Bij tgt-producten, zoals vleeswaren, moet je het product echt weggooien als de datum is bereikt. Dan kan het vlees bijvoorbeeld bedorven zijn en is het niet meer veilig om te eten. Maar dit geldt niet altijd voor de tht-datum. Die datum is eigenlijk een kwaliteitsgarantie van de fabrikant. Zij zeggen bijvoorbeeld dat de rijst die je hebt gekocht tot een bepaalde datum goed is, maar na die datum hoeft-ie niet per se slecht te zijn. De consument kan zelf prima nagaan of een product daarna nog goed is. Proef een stukje of ruik eraan, dan weet je meteen of je het nog kunt eten.”
“De risico’s zijn bij tht-producten niet heel groot. Als je zure melk drinkt is het niet lekker, maar je kunt er niet heel ziek van worden. Bij bedorven vlees is dat anders, maar pakken rijst, meel of andere droge producten gaan heel lang mee – veel langer dan de datum die erop staat. Sommige producten kunnen jaren later nog goed zijn.”
“Zeker niet. Het kan ook bij melk voorkomen. Als het pak nog ongeopend is, kan-ie na de datum nog best goed zijn. Je kunt ‘m niet jaren later nog drinken, maar een aantal dagen na de houdbaarheidsdatum, mits ongeopend, zéker wel. Je moet je zintuigen gebruiken. Als je klonten in je melk ziet of iets zuurs proeft, is het uiteraard niet goed. Ik vind dat we veel soepeler om kunnen gaan met die houdbaarheidsdata. Het ’tenminste houdbaar tot’ is een richtlijn. Iets eten na de aangegeven datum levert niet direct een groot risico op.”
“Zeker. En het is beter voor het milieu om zo min mogelijk eten te verspillen. Tegenwoordig verspilt ieder persoon per jaar gemiddeld 40 kilo aan voedsel. Dat is te voorkomen. Melk dat nog goed is door de gootsteen spoelen in plaats van opdrinken is natuurlijk ook gewoon zonde. Proef, ruik en oordeel zelf.”
“Dat is enorm jammer. Maar wat als er later geen datum meer hoeft te staan op producten als bloem en rijst? Nu moet het nog volgens de wet, maar misschien dat dit ooit wordt versoepeld? Dat zou een heleboel schelen. Bij verse producten als groenten en fruit kun je eigenlijk al inschatten of iets nog goed is. Nu is het de taak om dat ook bij producten te doen waarvan wordt gezegd dat ze ‘over de datum’ zijn. Met een beetje geluk zijn ze nog prima te eten.”
Lees ook
Weglaten houdbaarheidsdatum leidt tot minder voedselverspilling





