In consumentenprogramma ‘Radar’ staat maandagavond het kruidenmiddel Shambala centraal. Radio-dj Giel Beelen prijst het regelmatig aan, maar de ‘Radar’-experts zijn nog niet direct fan.
Hoe zit het? Radar zoekt het uit, Beelen reageert.
In consumentenprogramma ‘Radar’ staat maandagavond het kruidenmiddel Shambala centraal. Radio-dj Giel Beelen prijst het regelmatig aan, maar de ‘Radar’-experts zijn nog niet direct fan.
Hoe zit het? Radar zoekt het uit, Beelen reageert.
In LINDA.207 vertelt Beelen honderduit over zijn new and improved levensstijl, een stuk gezonder dan zijn verleden. Shambala speelt daar een grote rol in, als je zijn social media mag geloven. De kruidenvloeistof zou functioneren als hartopener en je toegang geven tot je innerlijke kracht, en dat allemaal terwijl je meer aanwezig in het nu bent. Een flesje van 4,9 milliliter wordt verkocht voor 39,99 euro.
De hoofdingrediënten van Shambala zijn, naast alcohol, twee planten: bobinsana en caapi. Laatstgenoemde is een MAO-remmer, die ook wordt gebruikt in antidepressiva. Radar vraagt twee farmacologen wat zij van het middel vinden.
Thomas Dorlo van het Nederlands Kankerinstituut: “Ik vind het redelijk schandelijk”, vertelt hij aan Radar. “Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat, maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum. Naar antidepressiva is jaren onderzoek gedaan. Je krijgt het alleen op recept van een arts.” Ook farmacoloog Renger Witkamp vindt er het zijne van. “Als je de website leest is het schrikbarend. Deze combi is potentieel gevaarlijk. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden.”
Het blijft vooral onduidelijk wat precies de samenstelling van Shambala is. Op de verpakking staan grammen vermeld, maar het is volgens Witkamp onhelder wát van de planten in het middel zit. Van de bijsluiter worden de twee niet veel wijzer. Dorlo voegt toe: “Bij dit product heb je geen flauw idee welke dosering je aan het nemen bent. Er lijkt wel een antidepressieve werking in te zitten.”
Bijwerkingen zijn volgens Dorlo niet volledig uit te sluiten. “Uiteindelijk zou het tot verhoging van het serotonineniveau kunnen leiden. Als dat te hoog wordt kan dat tot bijwerkingen leiden. In extreme gevallen zelfs tot iets wat serotonineshock heet.”
Radar stuurt hun verslaggever Fons erop af. Beelen legt netjes uit hoe hij het middel inneemt – drie druppels via de mond – en vertelt wat de ingrediënten zijn, maar Fons is daarmee niet tevreden en vraagt door.
Beelen snapt niet waar die vragen vandaan komen: “Denk je dat ik een product ga ondersteunen wat gevaarlijk is? Natuurlijk niet. Ik weet niet hoeveel takjes er precies in gaan, maar dat weet je nooit. Alcohol is 50 procent, de rest is 50 procent, dan weet je dus toch wat je binnenkrijgt?” Het hele interview vind je hieronder.
Een woordvoerder van AVROTROS laat weten dat er enorm veel reacties binnenkomen op de uitzending. “We hebben op het forum en per mail honderden reacties gehad.” Het programma roept ook mensen met slechte Shambala-ervaringen op zich te melden: “We hebben al reacties op die oproep gehad. Maar we controleren alle verhalen uitgebreid voordat we daarmee naar buiten treden.”
LINDA.nl vroeg Beelen om een toelichting, maar heeft deze (nog) niet ontvangen.
Giel Beelen over zijn midlifecrisis op het meditatiekussen: 'Ik wil inspireren'Lees ook