Aafke Romeijn (32) is schrijver, muzikant, vlogger, fervent Twitteraar én de wekelijkse columnist van LINDA.nl. Deze week schrijft ze over een burn-out.
Gisteren zag ik de nieuwste video van YouTuber Vera Camilla. Ze heeft een succesvol beautykanaal en werd groot met het maken van filmpjes waarin ze betaalbare make-up test, maar kampt nu al tijden met een burn-out.
Nadat het eerst wat stiller werd op haar kanaal, besloot ze om haar kijkers eerlijk over haar mentale gezondheid te vertellen. Dat leverde haar, net als andere YouTubers voor haar die ook vertelden over hun psychische klachten, enorm veel bijval en bewondering op, maar natuurlijk ook een hoop negatieve reacties. Die heb je altijd wanneer je iets op Youtube post, maar wanneer het over je psychische gesteldheid gaat, komen ze natuurlijk extra hard aan.
Lees ook
Huisvriendin ‘Chateau Meiland’ Caroline: ‘Burn-out valt mee’
Na een periode van herstel en een aantal video’s die weer over make-up gingen, vertelde Vera gisteren dat ze een terugval had en plotseling weer overal aan twijfelde. Zijn mijn video’s nog wel goed genoeg? Zitten mijn kijkers nog wel te wachten op verhalen over een burn-out? Het leverde een kwetsbare video op, die voor mij ontzettend herkenbaar was.
Herstellen van een depressie of burn-out gaat altijd met vallen en opstaan. Ik heb zelf de afgelopen twee maanden gevochten tegen een depressie, en de ene dag gaat het beter dan de andere. Elke ochtend wanneer ik wakker word, scan ik mijn lichaam en hoofd denkbeeldig en stel ik de vraag: hoe staan we er voor vandaag? Wordt het de hele dag met een slaappil in bed liggen en wachten tot het overwaait, of voel ik me misschien wel prima? Ik noem dit zelf altijd ‘even de buienradar in mijn hoofd checken’. Mijn paraplu staat alvast klaar bij de deur.
Lees ook
Aafke: ‘Mijn mans achternaam is Ieven en ja, dat lees je verkeerd’
Dat herstel is voor iedereen een onzekere tijd, en legt veel druk op partners, kinderen en de rest van je omgeving. Maar het wordt weer anders wanneer je niet in je eentje herstelt, maar onder toeziend oog van je vaste fans, kijkers, lezers en volgers. Aan de ene kant heb je enorm veel steun aan alle lieve berichten die ze sturen. Aan de andere kant denk je bij iedere stap: hoe komt dit over op de buitenwereld? Vinden mensen het niet vreemd wanneer ik de ene dag post dat ik huilend in bed lig, en de volgende dag dat ik vrolijk op een podium sta?
Ik denk dat het enorm waardevol is dat influencers als Vera Camilla het openlijk hebben over psychische klachten. Het creëert bewustzijn over psychische kwetsbaarheid bij een jonger publiek. Andersom is mijn ervaring dat het tijdens een herstelperiode juist heel fijn kan zijn om weer op te treden of te filmen, om weer zelfvertrouwen te kweken en te zien dat je het nog steeds kunt. En het is helemaal prima om de ene week een video te plaatsen over make-up, en de andere eentje over je burn-out. Praten over mentale gezondheid zou immers net zo normaal moeten zijn als praten over mascara.