Alarmcentrale Eurocross heeft een recordaantal meldingen van infectieziekte dengue, ook bekend als knokkelkoorts, ontvangen.
In 2024 ontving Eurocross tot nu toe al 112 meldingen van Nederlandse reizigers. In heel 2023 ging het om 113 meldingen.
Alarmcentrale Eurocross heeft een recordaantal meldingen van infectieziekte dengue, ook bekend als knokkelkoorts, ontvangen.
In 2024 ontving Eurocross tot nu toe al 112 meldingen van Nederlandse reizigers. In heel 2023 ging het om 113 meldingen.
Dengue of knokkelkoorts is een virale infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Wie wordt geprikt, kan geïnfecteerd worden. Eurocross ziet een fikse stijging in het aantal meldingen van dengue bij Nederlandse vakantiegangers. De oorzaak van die toename is nog niet geheel duidelijk. “Het kan liggen aan klimaatverandering”, legt Angela Looyé van Eurocross uit. “De mug gedijt goed in het huidige klimaat. Daardoor zie je dat de mug in grotere getalen overal ter wereld voorkomt en dus vaker het virus met zich meebrengt.”
“Bovendien komt dengue steeds meer voor in Europa. Dat komt door de opmars van de tijgermug, die erom bekendstaat dengue te verspreiden. De tijgermug is ook in Nederland aanwezig. We verwachten daarom dat dit op termijn ook gaat zorgen voor een verdere toename van het aantal gevallen.”
Tropisch denguevirus steeds vaker in Zuid-Europa, hoe gevaarlijk is dat?Lees ook“We zien in dit eerste halfjaar al bijna evenveel meldingen als in heel 2023. Naar verwachting loopt het aantal meldingen van Nederlandse reizigers dit jaar zelfs voor het eerst op tot 200 of meer. Dat zijn cijfers die wij nog niet eerder hebben gezien en dat baart ons zorgen”, aldus Looyé. “Nederlanders reizen vaak naar gebieden waar dengue voorkomt en we vinden het daarom van groot belang om hen te informeren over het voorkomen én behandelen van deze ziekte.”
De muggen die dengue overbrengen leven vooral in Zuid-Amerika, India en Zuidoost-Azië. De meeste meldingen komen dit jaar dan ook uit Indonesië, Thailand en Curaçao. Vooralsnog lopen Nederlanders het denguevirus alleen in het buitenland op en zijn er geen meldingen van mensen die het in Nederland hebben opgelopen.
Welke symptomen dengue met zich meebrengt? “Reizigers kunnen na een muggenbeet last krijgen van griepachtige verschijnselen, hoge koorts, uitslag, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, pijn achter de ogen en misselijkheid of braken. Mochten de verschijnselen hevig zijn of langere tijd duren, dan kan het zelfs zijn dat mensen opgenomen moeten worden”, aldus Looyé. Met een bloedtest in het ziekenhuis kan worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een denguebesmetting gaat.
Circa 5 procent van de geïnfecteerde mensen krijgt een ernstige vorm van dengue. Zonder passende behandeling kan deze vorm levensbedreigend zijn. Het risico op een ernstige vorm van dengue is groter als je al een keer dengue hebt gehad en/of in een risicogroep valt, zoals kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en bijvoorbeeld mensen met diabetes.
Wendy van Dijk geeft update over knokkelkoorts: 'Bizarre pijn in mijn lijf'Lees ookOm het verloop van de ziekte beter te begrijpen en inzicht te krijgen in de ziektelast van patiënten met dengue starten Eurocross en de afdeling infectieziekten van het LUMC wetenschappelijk onderzoek.
Floriana Luppino, arts bij Eurocross: “Dengue is één van de meest voorkomende overdraagbare ziekte door muggen. De meeste infecties verlopen relatief mild. Maar in sommige gevallen worden reizigers ernstig ziek. Om een ernstig verloop van de ziekte te voorkomen en de vaccinatiestrategieën aan te scherpen, starten we samen met het LUMC een wetenschappelijk onderzoek. Daarin brengen we in kaart in welke gevallen de reiziger het meest ziek wordt, bijvoorbeeld in een specifiek reisgebied of hoe lang een reiziger ergens verblijft.”
Om het risico op knokkelkoorts te verkleinen adviseert Eurocross om de juiste maatregelen te nemen. Overweeg een vaccinatie vooraf, slaap altijd onder een (liefst geïmpregneerde) klamboe en smeer je goed in met DEET. Heb je toch symptomen die lijken op een denguebesmetting? Begin dan met een symptomatische behandeling met pijnstillers en rehydratie bij koorts.
De alarmcentrale adviseert om bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen te vermijden, omdat die het risico op een bloeding bij dengue juist verhogen. Neem bij koorts en pijn dus slechts paracetamol en drink voldoende water om uitdroging te voorkomen.
Bij ernstige klachten wordt geadviseerd ter plekke medische hulp te zoeken. Je kunt de alarmcentrale bellen voor advies, bijvoorbeeld over waar de juiste medische hulp wordt geboden, of je daarvoor verzekerd bent en of er een indicatie is om de reis eventueel eerder af te breken.
Knokkelkoorts grijpt om zich heen, ook Nederlandse toeristen getroffenLees ook