Pesticiden kunnen de volksgezondheid in gevaar brengen, maar PFAS-stoffen ook. Deze komen veel voor in cosmetica en voedselverpakkingen, maar óók in huizen.
Hoogleraar Paul Scheepers waarschuwt na onderzoek voor PFAS-stoffen: 'Voor altijd in ons lichaam'
Blijkt uit onderzoek van Paul Scheepers, toxicoloog van de Radboud Universiteit.
Onderzoek
Samen met tien Europese landen onderzocht Scheepers de aanwezigheid van pesticiden in woningen van agrariërs. Wat blijkt? Het aantal pesticiden varieerde per woning tussen de 25 en 121. “Het precieze effect hiervan is onduidelijk, maar er zijn voldoende studies die aantonen dat ziekten verband houden met mengsels van pesticiden waaraan we worden blootgesteld”, vertelt hij aan het AD.
Scheepers kwam ook tot de ontdekking dat er nog steeds restanten van giftige bestrijdingsmiddelen, zoals DDT, in huizen worden gevonden, ondanks het verbod sinds 1972. “De reden daarvoor is dat het moeilijk afbreekbaar is.” Daardoor komt het verbieden van PFAS misschien wel te laat. “We komen de stof nu al tegen in de natuur in de Poolgebieden.” Eerder kwam ook naar voren dat PFAS-stoffen veel voorkomen in bepaalde eieren.
Maatregelen
Pesticiden en PFAS-stoffen zijn dus niet afbreekbaar en voor altijd terug te vinden in de natuur én ons lichaam. Dat kan een verhoogde kans op leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker met zich meebrengen. Scheepers tipt manieren om de contactmomenten met pesticiden te beperken. Hoewel voorkomen een onmogelijke opgave lijkt.
“Pesticiden kunnen huizen binnenkomen via schoenen, maar ook via katten en honden. Bescherm jezelf dus tijdens een vlooien- en tekenbehandelingen.” Ook ziet Scheepers een hogere kans op inname van pesticiden bij kinderen dan bij volwassenen. “Dat komt simpelweg doordat ze meer hand-mondcontact hebben, en vaak op de grond kruipen waardoor ze huisstof met pesticiden sneller binnenkrijgen.”
