L-5 hydroxytryptophan. Ook wel 5-HTP. Het zou helpen tegen stemmingswisselingen, slaapproblemen en een ontbrekend of laag libido. Maar is dat echt zo?
Is het echt zo’n wondermiddel als het klinkt? Of valt het tegen en moeten we er toch niet zomaar naar grijpen bij bijvoorbeeld een (winter)dipje? Wij vragen het apotheker Angelique van der Geest.
Wat is 5-HTP en wat zou het moeten doen?
5-HTP is een middel dat gewoon bij de drogist verkrijgbaar is, tussen de voedingsmiddelen. Er worden allerlei indicaties aan gekoppeld, “en daar heb ik wel wat moeite mee”, vertelt Van der Geest. “Het kan volgens de indicaties je eetlust onderdrukken, het kan helpen met slapen, het kan gebruikt worden als antidepressivum en het zou je libido een flinke boost geven. Maar dat is zo goed als allemaal niet bewezen.”
“Het enige waar het wel bewezen werkzaam voor is, is therapie resistente depressie. Er zijn verder wel meerdere studies naar, maar die rammelen zo, dat daar eigenlijk niet echt een conclusie uit getrokken kan worden.”
Wat zijn de gevaren?
“5-HTP kan allerlei bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, braken of slapeloosheid. Daarnaast kent het ook wisselwerkingen met voorgeschreven medicatie, zoals antidepressiva. In proeven met ratten is dit getest, en daar kregen zij bij een hoge dosering het serotonine-syndroom. Dat kan levensgevaarlijk zijn en leiden tot hartkloppingen, hoge koorts of bijvoorbeeld een delier”, waarschuwt de apotheker.
Het feit dat het geen geregistreerd geneesmiddel is, kan ook een gevaar zijn. “Zo kunnen wij als apotheker daar niet goed rekening mee houden, wanneer wij iets anders voorschrijven. Met een middel als 5-HTP kunnen we veel minder goed kijken naar de hoeveelheden die je binnenkrijgt of de wisselwerking die het kan hebben met andere middelen, wat we bij voorgeschreven medicatie wel kunnen. Daarbij zijn er ook wel eens vervuilingen in 5-HTP gevonden.”
Zou jij het aanraden?
“Ik denk heus dat het wel werkt. Bij bijvoorbeeld therapie resistente depressie, waar al het andere al is geprobeerd. Maar het is niet een medicijn dat een constante spiegel afgeeft, wat veel beter zou zijn. Bij iemand met een depressie zal ik in eerste instantie altijd een behandeling van praten en voorgeschreven medicatie aanraden.”
“Of ik het zou aanraden? Nee, niet perse. Ik zou niet zeggen: we moeten met zijn allen aan de 5-HTP. Ook niet na een feestje, om een dipje tegen te gaan. Laat in dat geval gewoon jouw lichaam zijn werk doen, want dat kan je hiermee natuurlijk ook verstoren. Dat is net als melatonine slikken wanneer jouw lijf dat niet nodig heeft.”
