Dat een relatie niet altijd over rozen gaat en keihard werken is weet liefdesfilosoof Reine Rek van The School of Life als geen ander. Zij laat je weten wat je moet doen als de ehm.. rek eruit is.
De organisatie host tot en met 23 april nog vier andere talks onder het mom van ‘Goede Ideeën In Gekke Tijden’.
Tips
In de talk ‘Hoe hou je je relatie spannend?’ krijg je verschillende tips en tricks om uit de sleur te komen waar je (door corona) misschien wel in zit. Al hoeft corona niet de enige reden te zijn, want volgens Reine dutten relaties vaak in als je er niet genoeg tijd in stopt.
Rollen
De eerste stap die zij deelt is vaststellen waarom je relatie niet meer zo spannend is als voorheen. “Voor de middeleeuwen waren relaties iets wat alleen nodig was voor het voortzetten van je familielijn; een soort economische overeenkomst. Pas daarna werd liefde iets persoonlijks,” vertelt Reine.
Daardoor ontstaat er een constante zoektocht naar een balans tussen de verschillende rollen die jij en je partner spelen. “Je partner kan namelijk niet tegelijk je beste vriend, liefdespartner of de ouder van jullie kinderen zijn. Dit wisselt zich af. Dat moet je inzien en accepteren, want vroeger was er niet maar één persoon die die rol op zich nam, maar een veel grotere groep mensen.”
Daarnaast moet je je beseffen dat je je partner, zonder daar actief aan te werken, niet altijd aantrekkelijk kan vinden. Mensen vinden elkaar het meest aantrekkelijk als er een letterlijke afstand is. “Door bij elkaar weg te zijn wordt onze herinnering en verbeelding geactiveerd. Als je constant bij elkaar op de lip zit is hier geen sprake van.”
Eros
Je moet volgens Reine beginnen met te erkennen dat de eros (de aantrekkingskracht) niet vanzelf gaat. “We hebben lang geloofd dat liefde moeiteloos gaat. Dat dit niet het geval is kan voelen als een soort verlies en dat verlies mag je niet bagatelliseren. Het stuk van ons dat verlangt naar een simpele relatie heeft aandacht nodig.”
Opdracht 1
De eerste opdracht die Reine je daarom geeft is deze:
Verplaats jezelf in de stoel waarin je zit. Laat het deel van jezelf aan het woord dat hoopte dat alles vanzelf zou gaan.
Zet je pen op het papier en begin met het opschrijven van je gedachten over dit onderwerp. Doe dat de komende drie minuten.
Schuif terug in je stoel en bedank het stukje dat aan het woord was en dit heeft gedeeld.
Het volgende onderwerp in de webminar is zelfbevrediging. Dit is waar het zoeken van letterlijke afstand begint: een date-night met jezelf. “Het is verleidelijk om te hopen dat de ander je vanuit zichzelf gaat opwinden, maar een belangrijkere vraag is: hoe ga jij jezelf opwinden?”
“Een vraag die je jezelf hierbij kan stellen is: hoe doof ik mijn eigen verlangen? Het antwoord daarop is vaak stress of druk zijn. Een vervolgvraag kan dan zijn: hoe word ik dan zo gestrest? Daarna kun je kijken naar hoe je jezelf aanzet. Hoe stel je jezelf open voor genot? Dat kan aangewakkerd worden door fantasieën, drank, zelfliefde etc.” Met de antwoorden op deze vragen kun je beginnen aan de tweede opdracht.
Opdracht 2
De tweede opdracht luidt: ga op date met jezelf. Was jouw antwoord op de eerste vraag dat jouw verlangen gedoofd wordt door het hebben van teveel stress, dan neem je tijdens de date de tijd om te ontstressen. Hetgeen wat jouw genot aanwakkert ga je vervolgens ook doen. “Je spreekt met je partner af dat hij of zij thuisblijft (met of zonder kinderen), zodat jij minimaal een uur hebt om op date te gaan met jezelf.”
Opdracht 3
Bij de laatste opdracht komt jouw partner pas kijken. “Erotisch intelligente koppels begrijpen dat aantrekking en opwinding komt en gaat. Zij geloven niet in de spontaniteits-mythe. Aantrekkking en opwinding creëer je met voorberdachte rade. Het vraagt om foucs en aandacht. Oftewel een date night met je partner.”
Tijdens zo’n date night ga je die sfeer die je tijdens de date met jezelf hebt gecreëerd meenemen naar je partner. “Het maakt niet uit wat jullie gaan doen; of je nu gaat wandelen of een afspraak maakt bij de lokale sekskelder. Al ga je bowlen. Het maakt niets uit, als je die sfeer maar meeneemt.”
Rollenspel
Een interessant ‘spel’ om tijdens de date te doen is om te gaan kijken naar de rolverdeling die er tussen jullie heerst. “Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de rolverdeling qua erotiek. Wie is altijd de initiator en wie wacht vaker af? Wie bepaalt wat er gebeurt tijdens uitjes of etentjes? Wie is meer verbaal en wie is stiller? Daar kun je veel van leren, want als je al langere tijd in een relatie zit kunnen die verdelingen er in slijten en is het moeilijker om daarvan los te komen.”
Als jullie je bewust zijn van je eigen rol, kun je drie dingen doen:
Eén van jullie neemt de tegenovergestelde rol aan. Neem je normaal niet het initiatief? Dan kun je dat voor een keertje wel doen. De ander hoeft hierbij niet per se ineens volgzaam te worden, maar jij of je partner neemt voor een avondje zelf een andere rol aan.
Je verkent samen een ander rollenpatroon en gooit het daarmee volledig op een andere boeg. Je kunt samen op avontuur gaan en dingen doen die jullie normaal nooit doen.
Je speelt je rol juist met verve en trots. Er verandert niets aan de rolverdeling, maar jullie zijn je er extra bewust van wat jullie rol is en spelen deze met volle overtuiging.
De webminars van The School Of Life: Goede Ideeën In Gekke Tijden terugkijken? Dat kan hier.