We zien ze steeds vaker: vintage foto’s met zachte kleuren (en soms een vinger in beeld). Het lijkt misschien een stap terug, maar analoge foto’s zijn juist helemaal terug van weggeweest.
Wij vroegen fotograaf Sophie Saddington (21) wat de charmes zijn van analoge fotografie, en waarom jij het moet uitproberen.
Fotografie
Sophie omschrijft haar beelden als mode- en documentaire fotografie. “Foto’s moeten zo puur mogelijk zijn en een bepaalde tijdloosheid uitstralen.” Ze heeft bijna alle verschillende opties voor analoge fotografie kunnen uittesten en weet daardoor precies wat voor haar wel en niet werkt.
Tijdens het interview via Zoom werd één ding al snel duidelijk: Sophie is super gepassioneerd en spillt haar tips maar al te graag.
Liever analoog
Sophie schiet als fotograaf het liefst met een analoge camera. “Analoog foto’s maken voelt heel puur en dat vind ik geweldig. Je bent volledig in het moment en schiet alleen wat je zelf ziet.”
Ze omschrijft hoe het hebben van een beperkt aantal kansen haar kritischer maakt over alles wat ze in beeld brengt. “Het maken van een goede foto wordt een uitdaging. Je hebt per rolletje maar 36 kansen en het resultaat zie je pas als de foto’s zijn ontwikkeld.”
Tekst gaat verder na foto
Geen gedoe
Dat maakt het schieten van analoge foto’s een heel andere ervaring dan het maken van digitale foto’s. Tijdens het maken van de foto’s heb je weinig mogelijkheden om effecten aan te passen. Dit beslis je allemaal van tevoren bij het kopen van een camera en fotorol. “Tuurlijk, je hebt nog steeds invloed op wat er te zien gaat zijn op de foto, maar de manier waarop je hier invloed op hebt is anders.”
Doordat je tijdens het fotograferen niet zoveel instellingen kunt veranderen, ben je minder bezig met wat er te zien is op camera en meer met wat jij zelf ziet. “Het maakt je bewuster van de momenten waarop je de foto’s maakt, zonder afgeleid te worden door een digitaal scherm waarop je alles kunt controleren.”
Afwachten
En als je rolletje dan (eindelijk) vol is, is het tijd om deze te laten ontwikkelen. Die tijd tussen het maken en het zien van de foto’s maakt je volgens Sophie enthousiast, en laat je tegelijkertijd vergeten wat je precies hebt gefotografeerd. Het ontwikkelen duurt bij de meeste fotowinkels minimaal een week. “Soms zijn foto’s minder goed gelukt dan je had gehoopt, maar soms zijn ze nóg mooier. Dat geeft een bepaalde adrenaline vanaf het moment dat je de foto’s maakt tot het moment dat je ze in je handen krijgt.”
Kosten
Analoge foto’s maken heeft natuurlijk ook nadelen (laten we wel realistisch blijven). Doordat het maken van vintage foto’s nu weer een trend is, zijn veel camera’s en fotorolletjes ontzettend duur. “De productie van analoge benodigdheden is een tijd geleden gestopt, omdat iedereen digitale foto’s ging maken. Nu analoge foto’s weer in opkomst zijn, moet deze productie weer op gang komen.” Leuk dus dat analoge fotografie weer in is, maar goedkoop is het niet.
Tips voor beginners
Analoge foto’s maken is een uitdaging, wat het juist zo leuk en interessant maakt. Wist je dat een rolletje de helderheid, verzadiging en kleurtoon van je foto’s al bepaalt? Er is veel informatie online te vinden over alle verschillende mogelijkheden, maar voor nu hebben we een aantal tips op een rij gezet:
1. Koop een point-and-shoot camera op Marktplaats. Er is genoeg keuze voor betaalbare prijzen, de kwaliteit van de foto’s is beter en het is zoveel milieuvriendelijker dan een wegwerpcamera.
2. Sophies all time favorite filmrol: Kodak Gold 200 (Mooie kleuren en budget-friendly)
3. Experimenteer. Maak foto’s uit verschillende hoeken en op verschillende tijden van de dag.
4. Bezoek een fotowinkel en vraag daar naar hun kennis. Laat je adviseren en inspireren.
5. Have fun! Leg waardevolle momenten vast en laat jezelf enthousiast worden terwijl je wacht op het resultaat.