Waarom op het terras gaan zitten als je ook gewoon een kleedje kan neerleggen in het park? De zomer is al duur genoeg, dus tijd voor wat zelfgemaakte – maar minstens net zo lekkere – recepten.
Picknick op de planning? Pien laat haar 4 lekkerste en makkelijkste recepten zien
LINDA.meiden vroeg Pien Wekking (@pienlaathaaretenzien) wat haar favoriete recepten zijn voor een middagje in het park.
Juicy fruitsalade
Zin in een rijkgevulde zoete fruitsalade? Dan is dit het perfecte gerecht om tijdens een middag in het park mee te nemen. Binnen een handomdraai zet je de salade op tafel – of in dit geval op het picknickkleed. En het is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke insta-worthy.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingrediënten (voor een grote schaal):
400 g aardbeien
200 g blauwe bessen
200 g frambozen
150 g bramen
200 g mango
90 g granaatappelpitjes
6 passievruchten
1 tl vanillesuiker
5 g munt
Bereidingswijze:
1. Was de aardbeien en bessen goed en droog deze voorzichtig met wat keukenpapier (let op dat je ze niet plet).
2. Snijd de aardbeien in dunne plakjes en snijd de mango in blokjes.
3. Haal het pulp uit de passievrucht en doe in een klein bakje en voeg hier de vanillesuiker aan toe. Sla deze stap absoluut niet over, want dit zorgt voor zoveel extra smaak.
4. Werk in lagen in een grote schaal of mengkom. Verdeel een laagje van de aardbeien, bessen, mango en granaatappel in een schaal. Verdeel hier weer de volgende laagjes over, tot het fruit op is. Voeg als laatst de passievruchtpulp toe en top af met de munt.
Straciatella ciabatta
Liever zelf een lunch maken dan voor veel te veel geld een broodje op het terras eten? Dan is deze ciabatta de perfecte oplossing. Door parmaham te combineren met zoete ingrediënten maak je een lekker broodje waar je vrienden gegarandeerd verbaasd van opkijken.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingrediënten (voor 2 broodjes):
2 kleine ciabatta’s of 1 grote gehalveerd
150 g cherrytomaten
10 g verse tijm
1 el rodewijnazijn
2 el suiker
20 g pijnboompitten
1 burrata
1-2 tl citroenrasp
4-6 plakjes parmaham
1 el balsamico-crème
Olijfolie
Water
Peper en zout
Bereidingswijze:
1. Halveer de cherrytomaten en rits de blaadjes van de takjes tijm. Verhit een beetje olijfolie in een steelpannetje en bak de cherrytomaten 2 minuten op hoog vuur. Verlaag dan het vuur en voeg de rodewijnazijn, suiker en de helft (!) van de tijmblaadjes toe. Voeg water toe totdat het geheel onder water staat. Laat dit op laag vuur doorkoken en indikken totdat het een chutney begint te vormen. Haal van het vuur om af te koelen en breng verder op smaak met peper en zout.
2. Toast de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en houd apart.
3. Verhit een beetje olijfolie in de koekenpan en snijd ondertussen de ciabatta open. Toast de vlakke zijde van de boven- en onderkant van het brood en zet apart.
4. Maak de citroen-stracciatella: ‘prak’ de binnenkant van de burrata met 1 tl citroenrasp tot een romig mengsel en breng verder op smaak met peper en zout.
5. Verdeel de stracciatella over de broodjes en verdeel de ham hier overheen. Verdeel hier ook de tomatenchutney en balsamico-crème overheen en maak af met de pijnboompitten, de rest van de verse tijmblaadjes en evt. extra citroenrasp.
Griekse pastasalade
Een classic gerecht om mee te nemen naar het park is natuurlijk de pastasalade. Maar waarom ruil je de kip en pesto niet een keer in voor wat olijven en een yoghurtdip? Op die manier heb je een net iets origineler gerecht om je vingers bij af te likken.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingrediënten (voor een grote schaal):
500 g pasta naar keuze
1 komkommer
250 g tomaatjes
100 g zongedroogde tomaten
100 g kalamata olijven
1 blok feta
30 g rucola
4 eetlepels Griekse yoghurt
1 eetlepel olijfolie
1/2 citroen
15 g verse dille
1 tl knoflookpoeder
Peper
Bereidingswijze:
1. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.
2. Snijd de komkommer en tomaat in kleine stukjes (hoe kleiner hoe beter!). Lek de olijven en zongedroogde tomaten uit en snijd wat kleiner.
3. Meng de yoghurt met de olijfolie, dille en het sap van 1/2 citroen. Breng op smaak met knoflookpoeder en zwarte peper (voeg indien nodig meer toe).
4. Meng de pasta met de rucola, komkommer, tomaatjes, zongedroogde tomaat en olijven. Verkruimel de feta eroverheen en voeg de yoghurtsaus toe. Hussel goed door elkaar. Breng op smaak met extra peper en zout indien gewenst.
Salade met gegrilde perzik
Wie Pien volgt op Instagram weet dat ze fan is van gegrilde perzik. De vrucht is de perfecte toevoeging aan verschillende gerechten – zo ook voor deze salade. Het enige wat belangrijk is, is dat je een goede grillpan in huis hebt. Voor de rest van het recept volg je de volgende simpele stappen.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 burrata
75 g rucolamelange
100 g verse pesto (zelfgemaakt of gekocht)
1 citroen
30 g pijnboompitten
3 – 4 (wilde) perziken
60 g parma- of serranoham
Peper
Olijfolie
Verse munt
Verse basilicum
Bereidingswijze:
1. Was de perziken goed af. Snijd doormidden en vervolgens in dikke plakken (om de pit heen).
2. Verwarm een scheutje olijfolie in de grill pan. Leg hier de plakken perzik op. Grill tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn.
3. Rooster ondertussen de pijnboompitten.
4. Was de rucola melange. Doe in een schaal en giet er een scheutje goede olijfolie bij. Meng door elkaar.
5. Meng het sap van 1 citroen door de pesto.
6. Verdeel de perziken over de sla, gevold door de plakjes ham. Breek de burrata in stukjes en verdeel ook over de schaal. Top af met de pesto, pijnboompitten en een goede draai peper. Scheur wat basilicum en muntblaadjes klein en verdeel dit ook over de schaal.