Hoe braaf we ook zonnebrand smeren, er is tóch vaak een plek die al snel de dans ontspringt: je lippen.
En juist die zijn extra kwetsbaar.
Zonnebrand
De huid van je lippen is dun, fragiel en bevat minder melanine, het pigment dat je een natuurlijke bescherming tegen UV-straling biedt. Die combinatie maakt je lippen gevoeliger voor zonschade. Daarnaast heeft de huid op je lippen ook minder talgklieren: als je je lippen verbrandt, maakt dat genezen moeilijker.
Goede zonbescherming is dus ontzettend belangrijk, want je kunt er op lange termijn wel degelijk schade aan overhouden. Denk aan schilfering, wondjes en kloven, soms in combinatie met een ontsteking. De medische term hiervoor is cheilitis actinica, een voorstadium van huidkanker. Zoek maar eens op via Google: niet per se een aandoening die je moet ambiëren.
Smeren, smeren, smeren
Belangrijk dus, dagelijks je lippen insmeren. Zéker als je actief de zon in gaat. Soms zit SPF al in je lippenstift of lippenbalsem. Als dat niet zo is, loont het echt om eerst een losse zonnebrand op te stiften.
uv-B en uv-A
De SPF zegt iets over de bescherming tegen uv-B-straling. Check daarom ook altijd even of je product beschermt tegen uv-A-straling. Dat staat meestal in een rond logootje op de fles. Dat is namelijk nét zo belangrijk. Als je het écht helemaal goed wilt doen, dan zou je iedere dag zonnebrandcrème moeten aanbrengen. Want uv-A-straling komt ook door de wolken heen.
Laat je de zonnebrand links liggen, dan loop je het risico op verbrande lippen. En those lips don’t lie: ze voelen droog, warm en geïrriteerd aan en worden rood. Meestal blijft het bij die klachten, maar als je het écht te bont maakt, kun je ook last krijgen van blaren, bloedingen en pijn.
Zijn je lippen toch verbrand en wil je de klachten tegengaan? Smeer dan vooral géén vaseline op je lippen. Dat spul houdt de warmte namelijk alleen maar vast, terwijl je daar nu juist vanaf wilt. Wat wel helpt: een koelkompres of aloë vera-gel, waar nodig in combinatie met ontstekingsremmers.