Na haar hits ‘Indorock’ en ‘Indostok’ lanceerde Vanja van der Leeden onlangs haar nieuwste kookboek ‘Insane’, dat niet alleen boordevol leuke, lekkere en gezonde recepten staat, maar ook een grotere boodschap bevat.
Wij vroegen haar het kookschort van het lijf.
Slechts twee jaar na ‘Indorock’ en ‘Indostok’ ligt er alweer een nieuw kookboek in de schappen. Kan je wat meer vertellen over hoe het boek tot stand is gekomen?
“Eten is voor mij nooit iets ongecompliceerds geweest. Veel dingen mag ik niet vanwege mijn eczeem en slechte darmen. Ik at op een gegeven moment daarom extreem gezond en werd dogmatisch, een ‘quinoakut’, zoals het in de volksmond heet. Maar diep van binnen kreeg ik schoon genoeg van dat strenge dieet. Daardoor ontwikkelde ik vreetbuiten. Inmiddels is dat voorbij, maar dat blijft heel belangrijk om te vertellen.
Vanwege mijn gezondheid wil ik gezonde gerechten op tafel zetten, maar op een leuke, haalbare en natuurlijk lekkere manier. Meestal als ik zo’n gezond kookboek inkijk, krijg ik neiging om het uit het raam te smijten. Het is vaak niet echt smaakvol of haalbaar. Daarnaast wil ik niet focussen op de lijn, het is geen dieetboek. Insane draait vooral om lekker koken en goed in je vel zitten. Het is belangrijk dat mensen goed voor zichzelf zorgen.”
Wat kunnen we verwachten, als we ‘Insane’ openslaan?
“Het is een kookboek voor iedereen die wel graag gezond wil eten, maar meer culinaire uitdaging zoekt dan de meeste gezonde kookboeken bieden. De gerechten zijn gebaseerd op wat wij thuis eten. Het boek heeft een positieve, vrolijke toon met smaakmakers van over de hele wereld, waaronder de Italiaanse keuken, waar overigens mijn volgende boek over zal gaan.
‘Gekmakend lekker en best gezond’ is de ondertitel van je boek. Wat is in jouw ogen ‘gezond’?
“Het gaat niet om één maaltijd, maar om een structureel eetpatroon. ‘Gezond’ is ook hoe we ermee omgaan, dus niet te streng. Het belangrijkste is dat een eetpatroon niet als volhouden moet voelen.
Er zijn dan ook bijna geen ingrediënten die ik uitsluit, het gaat om balans. Het klinkt misschien gezapig, maar de boodschap is: veel groente, volkorenproducten, vezels, noten, pitten, zaden, een beetje vlees en niet te veel vet en suiker.”
Je gaf aan dat de recepten zijn gebaseerd op wat jullie thuis eten. Hoe reageert jouw gezin op al die gezonde gerechten?
“Mijn kinderen vinden zeker niet alles lekker, maar het meeste eten ze wel. Dus ik mag zeker niet klagen. Soms vragen ze wel: gaan we nou weer gezond eten? Maar inmiddels ben ik niet meer zo gebrand op elke dag gezond eten en is er ongeveer een keer in de week ruimte voor iets ongezonds.
Ik maak bijna alles volkoren en mijn kinderen geven daar nu zelf ook al de voorkeur aan. Als we samen door de supermarkt lopen en zij de volkorenpasta aanwijzen, dan krijg ik daar een soort ‘ouderorgasme’ van.”
Je geeft aan dat je volgende kookboek over de Italiaanse keuken zal gaan, kun je daar al iets meer over vertellen?
“Mijn vader nam me vroeger altijd mee naar Italië. Toen ik achttien was ben ik naar daar als au pair aan de slag gegaan. Later studeerde ik Italiaanse taal en letterkunde en heb ik twee jaar in Florence gewoond. Het is dus eigenlijk mijn tweede grote liefde.
Maar verwacht niet teveel nonna’s met pasta, ik wil juist een nieuw geluid. Ook dit kookboek ga ik weer nét iets anders aanpakken dan wat je van de meeste kookboeken kunt verwachten.”
De cover van ‘Insane’
