Je koopt een lekker stuk brie, schimmelkaas of jong belegen. De ene keer is-ie binnen no-time op, maar soms gaat-ie wat langer mee. Dan rijst de vraag: hoe kun je kaas het beste bewaren? Nou, zo.
Het geheim zit ‘m in de soort verpakking.
Kaas bewaren
Je denkt misschien dat je kaas het beste kunt bewaren in plastic. Dat is immers vershoudend, toch? Nou, niet per se. Wanneer kaas wordt gesealed voor in de supermarkt, wordt het meestal gevacumeerd. En blijft het dus langer goed. Maar dit doe je thuis waarschijnlijk niet. Wat er dan gebeurt als je de kaas inpakt met plastic? Je sluit ‘m zó goed af, dat de kaas niet meer kan ademen. Met als resultaat: een zwetende kaas die binnen een mum van tijd bedorven is.
Vergeet de plastic verpakking of een velletje aluminiumfolie dus, want dat doet je kaas meer kwaad dan goed. Hoe je ‘m dan wel wilt bewaren? Door ‘m te verpakken in iets totaal anders. Wat eigenlijk helemaal niet bedoeld is om eten in te verpakken, maar het op te leggen in de oven.
Je raadt het al: we hebben het over bakpapier. Ja, echt. Bewaar je favoriete kazen voortaan in bakpapier, dan blijven ze een stuk langer goed. Bakpapier is namelijk ademend en laat je kaas daardoor ademen. Het houdt de buitenkant van de kaas droog en voorkomt zweten.
Extra tip
Kaas ingepakt in bakpapier? Mooi. Zorg wel dat je ‘m niet helemaal achterin je koelkast legt, want daar is het voor het mooie te koud. Leg ‘m dus centraal op de plank en bewaar hem – ingewikkeld in het bakpapier –eventueel nog in een open bak of open papieren zak om ‘m extra te beschermen. Oh, en weet wel: deze tip werkt alleen voor harde en zachte kazen, maar niet voor kazen die in hun eigen vocht bewaard worden zoals burrata en feta. Die kun je het beste in hun eigen vocht laten zitten en niet te lang laten liggen.
Zo. Nu weet je hoe je kaas het beste kunt bewaren. En heb je meteen een reden om op de plaatselijke markt wat verse camembert en port salut te halen. Graag gedaan.