Voor ik kon lezen, bracht de stem van mijn moeder me naar andere werelden: ze vertelde kleine en grote verhalen waar ik ademloos naar luisterde.
De eerste boeken die ik als klein meisje las, waren boekjes van Disney met de bekende sprookjes, die ik bij de kleine bibliotheek in ons dorp leende.
Je mocht maximaal drie boeken per week meenemen. Ik verslond ze nog dezelfde dag en moest vervolgens geduldig wachten tot ik weer drie nieuwe boeken mocht halen.
Lezen opent nieuwe deuren, het prikkelt je fantasie, voedt je nieuwsgierigheid, is leerzaam en helpt je om jezelf te leren uiten. Wie veel leest, wordt behendig met taal.
Het leert je ook empathie: je leeft mee met personages, begrijpt hun angsten, worstelingen, dromen, hopen. Voor even maak je deel uit van andere levens en avonturen en wanneer je de laatste bladzijde omslaat, ben je óf opgelucht dat je ze achter je kunt laten óf je mist ze.
Boeken zijn, net als films, poorten naar andere tijden en avonturen. Iedereen vindt er aansluiting, niemand is eenzaam. Wie geen vrienden of voorbeelden in de echte wereld heeft, kan ze in boeken vinden.
Lezen is de basis van alles. Verhalen, en dus ook literatuur, de bron van vermaak, inspiratie, informatie, een flexibele geest. En die informatie en flexibele geest zijn verschrikkelijk belangrijk als je de wereld wilt begrijpen en niet achter wilt blijven.
Wie mensen slim wil maken, moedigt ze aan te lezen. Daar is, anders dan de nieuw te vormen regering, niks elitairs aan. Toegang tot boeken zou een basisrecht moeten zijn.
Maar nu wil de nieuwe regering de BTW op boeken verhogen met liefst 15 procent.
Volgens BBB’s Caroline van der Plas is de Efteling voor iedereen, maar zijn boeken elitair. Maar door boeken duurder de maken, maken ze van lezen en verhalen vertellen iets elitairs, terwijl het nu juist zo volks is als maar kan.
