“Toen ik vijftien was ben ik meermaals door een oom verkracht. Ik werd zwanger en mijn moeder nam me mee naar een vrouw voor een abortus. Zij sloeg me en schold me uit terwijl ze me aborteerde. Nadat ik aangifte had gedaan, kreeg hij twee jaar celstraf, maar hij kwam al na zes maanden vrij. Ik was getraumatiseerd en wilde dood. De wet heeft me niet beschermd, maar als crimineel behandeld.”
‘Het is er tijd voor’, #BgahthaLwa9t, onder deze naam en met deze hashtag hebben de feministische beweging CLE (Collectif pour une législation égalitaire, collectief voor een gelijke wetgeving) en Studio l’Klaam in Marokko een nieuwe, spraakmakende online campagne gelanceerd waarin acht beroemde Marokkaanse vrouwen – actrices, artiesten – de verhalen vertellen van vrouwen die te maken hebben gehad met (seksueel) geweld en discriminatie. De jonge Rapster Frizzy heeft er een clip bij gemaakt.
In Marokko wordt er gepraat over hervormingen van het strafrecht en deze campagne wil het gesprek openbreken en de rechten en bescherming van vrouwen steviger verankeren in de wet.
De vrouwenbeweging slaagde er eerder in de familiewetgeving mede te veranderen, maar er is nog genoeg te bevechten, zoals blijkt uit de verhalen die de prominente vrouwen vertolken; zij doen dat, omdat ‘gewone vrouwen’ dat niet durven.
#BgahthaLwa9t wil onder andere dat het recht op abortus wordt gelegaliseerd, huwelijken met minderjarigen worden verboden, vrouwen hetzelfde kunnen erven als mannen en dat homoseksualiteit en vrijwillige seks buiten het huwelijk uit het strafboek worden gehaald.
Abortus, homoseksualiteit en vrije seks komen natuurlijk gewoon voor, maar zolang die vrijheid en rechten niet vastgelegd zijn, blijven mensen kwetsbaar en worden ze er, wanneer het zo uitkomt, voor opgepakt. En ook nu staan de progressieven die voor meer persoonlijke vrijheid pleiten lijnrecht tegenover conservatieven die voor ‘losbandigheid’ waarschuwen.
Het grappige is dat conservatieven zelf geregeld in seksuele schandalen verwikkeld zijn. Dat is een soort oerwet, hoe groter het morele vingertje, hoe meer lijken in de kast.
De eisen van #BgahthaLwa9t hebben niks met losbandigheid te maken, maar alles met gelijkheid en rechtsbescherming. Dit is geen elitair onderwerp, dit raakt iedereen, zeker mensen uit de lagere klasse. Rijken vinden hun weg wel, het zijn vooral de armere mensen die door de ongelijkheid en het gebrek aan bescherming het hardst geraakt worden.
Of zoals een van de betrokken vrouwen zei: “We willen in een land leven waar de wet ons beschermt en niet in gevaar brengt. We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad dat de wet ons in gevaar bracht. Wij zijn hier vandaag om te zeggen: het is er tijd voor, we zijn moe, het is genoeg geweest.”
Laat de Marokkaanse vrouwen maar schuiven.
