Kourtney Kardashian lanceert eind deze maand een nieuwe handel. Afgelopen week teaste ze al een aantal visuals van haar meest recente onderneming: Lemme.
Wat naar mijn inschatting iets te maken zou hebben met seksspeeltjes, blijkt niets anders dan het zoveelste merk dat (vitamine)supplementen op de markt zal brengen.
Dat maakt Kourtney een van de vele influencers die een ongetwijfeld lucratieve side hustle start met – zover ik weet – loze beloftes. De gummies van Lemme beloven wat iedereen wel wil hebben: meer rust, meer energie en betere concentratie. Geluk uit een potje! Handig in tijden dat bijvoorbeeld het overmatig gebruik van social media onze geestkracht opslurpt. ‘Lemme is speciaal voor jou ontwikkeld om een goddelijk(!) feel good-onderdeel te worden van je dagelijks leven’, lees ik op hun Insta-profiel. De gummies slaan we zo achterover bij ons ontbijt. Kunnen we tussentijds blijven doemscrollen op TikTok en Instagram tot de supplementen hun werk doen.
Maar doen ze dat? De supplementenbusiness is booming. In tijden van stress en wanhoop is er voor iedere wens, ongemak of kwaal wel een pilletje of gummie te vinden. Eén blik op een willekeurig schap van die ene natuurwinkelketen, en er zijn allerhande dure potten te vinden die vermoeidheid helpen verminderen, darmen pogen te detoxen of weerstand begunstigen. Feit is dat dit soort supplementen vaak totaal overbodig zijn als we een normaal voedingspatroon aanhouden en in goede gezondheid verkeren. De meeste vitaminen en mineralen halen we uit onze spijzen.
In enkele gevallen is het noodzakelijk om vitaminen bij te slikken, maar wanneer daar geen urgente medische reden voor is, kan het soms zelfs ronduit schadelijk zijn.
Toch grijpen we snel naar zo’n schijnoplossing, in plaats van dat we kritisch kijken naar wat er aan ons leefpatroon schort. Goed voor het lichaam zorgen is immers een kwestie van levensstijl aanpassen en laten we wel wezen, daar hebben we vaak niet écht de motivatie of de mentale ruimte voor. Zoiets heeft tijd nodig en we willen snel resultaat. Hence de overdaad aan influencers die handig inspelen op onze behoefte. Wij willen tenslotte ook asap zo’n glanzende haarbos of een ‘immuunboost’ om de winter zonder snotneus door te komen. Een ‘immuunboost’ zou ik sowieso nadrukkelijk afraden, aangezien dit resulteert in een overactief afweersysteem en dáár krijg je pas ellende van.
Verdienmodellen van influencers die hun online bestaan niet enkel af willen laten hangen van sponsordeals zijn niet nieuw en met het op poten zetten van een regelmatige inkomstenbron is niets mis. Maar let op wanneer men gebakken lucht verkoopt als alternatieve shortcut. Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van supplementen is er vaak niet.
Wie geen zin heeft om zijn dagelijkse frikandel, liters cola en een verhoogd risico op scheurbuik op te geven voor gezondere alternatieven, kan nog altijd een goedkope pot vitamine-C bij de drogist scoren. Dan zal het wellicht positief bijdragen.
Voor kwalen en problemen die zelfs met een gezonde leefstijl niet verdwijnen zou ik naar een professional gaan. De huisarts bijvoorbeeld. Je weet wel, iemand die daadwerkelijk geneeskunde heeft gestudeerd.
