We hoeven het jou niet te vertellen: de prijzen rijzen de pan uit. Boodschappen, huur, energie—zelfs je favoriete ijskoffie to go is duurder dan ooit. Maar waarom eigenlijk? En nog belangrijker: wat kun je doen om je geldzaken een beetje onder controle te houden? Dat gaan we je eens haarfijn uitleggen.
Geld overhouden terwijl alles duurder wordt? Deze expert heeft dé tips
Scheelt weer effe.
Duur, duurder, duurst
De boosdoener van die enorme prijsstijgingen: inflatie. Oftewel: de waarde van geld neemt af en daardoor kun je minder kopen voor hetzelfde bedrag. Dat is iets heel normaals, maar de afgelopen jaren is dat opeens wel heel snel gegaan door onder andere de oorlog in Oekraïne en de pandemie.
Maar what to do wanneer alles opeens verschrikkelijk duur is en je zelfs moet twijfelen over even lunchen buiten de deur? We kloppen aan bij Karin Wartena van ING. De bank maakte namelijk de serie Jouw Geld, Jouw Keuze, waarin je een ton aan tips krijgt om bewuster met je geld om te gaan. Die vind je in de video hieronder. Karin deelt er alvast een aantal met ons.
Overal verleidingen
“Het begint met inzicht. Dus zet eerst eens op een rijtje hoeveel je maandelijks uitgeeft en waaraan. Je bank-app kan je helpen dat overzicht te maken. Kijk hierbij vooral naar wat voor jou fijn werkt. Sommige jongeren maken liever een fysiek lijstje, anderen zetten alles in Excel. Waarschijnlijk zie je wel wat dingen voorbijkomen waarop je zou kunnen bezuinigen. Dus dat bedrag kun je dan besparen.
Dat klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk nog best lastig. Jongeren groeien op in een wereld vol verleiding en dat is een uitdaging als het aankomt op bezuinigen. Die limited edition schoenen die iedereen lijkt te hebben of dat nieuwe restaurant waar alle influencers heengaan: iedereen heeft zo zijn eigen zwakke plek. Goed om je daar bewust van te zijn.”
Wees niet zo streng
Goed, overzicht kan dus een hoop schelen. Maar hoe weet je vervolgens hoeveel je waaraan uit kunt geven? Ook daar heeft Karin een goed antwoord op. “Het is handig om eerst je vaste lasten op een rijtje te zetten. Zodat je precies weet hoeveel je kwijt bent aan bijvoorbeeld huur of je abonnementen. Bepaal daarna hoeveel je zou willen sparen. Idealiter is dit rond de tien procent van je inkomen per maand. Maar alle beetjes helpen, dus ook als je het niet redt om tien procent te sparen, is het nog steeds verstandig óm te sparen.
Als je je vaste lasten en je spaarbedrag hebt bepaald, zie je wat je overhoudt om uit te geven. Dat kun je vervolgens in potjes gaan verdelen. Zet bijvoorbeeld een vast bedrag apart voor etentjes, feestjes, kleding en boodschappen. Merk je dat het lastig is om je aan de bedragen te houden? Ga er dan opnieuw naar kijken. Want misschien ben je veel te streng voor jezelf en kies je onrealistische budgetten.”
Nee is ook een antwoord
Oké, streng zijn voor jezelf is dus niet nodig. Dat scheelt. Maar hoe weet je nou of je geld apart wilt houden voor die vette trui of liever voor een avondje stappen met vriendinnen? “Durf keuzes te maken. Soms lijkt het alsof alles maar moet kunnen. Maar het is helemaal niet erg om soms ergens nee tegen te zeggen. Dat zegt ook Ihwanti in de video. Zij stelt dan bijvoorbeeld voor om pasta pesto te koken in plaats van naar de horeca te gaan. Wanneer je inzicht hebt in je geld, kun je deze keuzes goed overwogen maken. En dan kun je doen wat voor jou goed voelt. En bekijk de video hieronder zeker, want daar geeft Patrick een goede tip om je geld goed uit te geven.
Daarnaast, praat erover met elkaar. Dat lucht op. Misschien kunnen jullie als vriendengroep wat vaker samen koken in plaats van uit eten gaan. Door het bespreekbaar te maken kom je erachter dat je niet de enige bent. En heb je niemand in je omgeving om het mee te bespreken? Praat dan eens (anoniem) met de medewerkers van Geldfit. Die denken heel graag met je mee.”
Praten maar
Lekker met elkaar praten dus, want dat lucht op. Dat vindt ook David (die je in de video hieronder ziet). Volgens hem is het fijn om te weten dat andere mensen in hetzelfde schuitje zitten. En daar steek je ook nog wat van op. Of het nu met je vrienden is, met je ouders of met een medewerker van Geldfit. In gesprek gaan zorgt voor minder stress en kan je helpen om je hoofd boven water te houden.
Dus: trek je vrienden eens aan hun mouw en ga het gesprek aan. Stel die pasta pesto (of Carbonara) voor, dat is hartstikke lekker en gezellig. En onthoud: je bent nooit alleen in je geldzaken. Er is altijd iemand om je te helpen. Meer tips vind je in de video hieronder. Toe aan een gratis adviesgesprek? Die kan je hier inplannen.