
Zomerse beelden, ontluikende liefde en een hoop ongemak, ergernis en geklooi: B&B Vol Liefde blijkt niet alleen een onweerstaanbare kijkcijferhit, het houdt ons ook een spiegel voor.
‘DE ZWOELE AVONDLUCHT IS ZWANGER VAN OLEANDER EN ONVERVULD VAN VERLANGEN’ – elke zomer, als ik ergens met een boek aan het zwembad lig, lees ik wel een keer dat ‘de lucht zwanger is’. Het is een belachelijke beeldspraak natuurlijk, al was het maar omdat er he-le-maal niks zwoels is aan de combinatie zomer en zwanger zijn, maar toch word ik er altijd een beetje week van. In gedachten zie ik de ondergaande zon over de glooiende mediterrane heuvels schijnen, ik kan de bloemen bijna rúíken. Door die heerlijke beelden viel ik ook voor B&B Vol Liefde. De alleenstaande B&B-eigenaren die de liefde hopen te vinden door mee te doen aan dit tv-programma, wonen stuk voor stuk prachtig. Maar wat deze reality-tv pas écht charmant maakt, is dat de lucht bij dit programma zwanger is van veel méér dan oleanders en onvervuld verlangen. Ongemak, onhandigheid, onbegrip, onzekerheid – dat hangt ook allemaal in de lucht. En precies dat maakt het onweerstaanbaar.
B&B Vol Liefde is een kijkcijferkanon: in 2024 keken gemiddeld ruim 2,1 miljoen mensen naar het programma, maar elk nieuw seizoen verbreekt het record van het vorige. Daar zijn allerlei verklaringen voor te geven. Allereerst de casting: de hoofdpersonen vormen een mix van allerlei soorten mensen, er zit altijd wel iemand bij die je leuk vindt. De interviews zijn goed, de voice-over heeft een fijn tongue-in-cheektoontje, de montage is lekker langzaam, de beelden zijn zoals gezegd prachtig. Omdat het programma elke dag op tv is, raken we er snel aan verslingerd. Bij veel koffieautomaten is B&B Vol Liefde het gesprek van de dag. Als je nog geen kijker was, dan word je het gauw genoeg ook.
ZESTIG KILO BAGAGE
Maar er is meer. Volgens vriendinnen – en ik heb er behoorlijk wat die fan zijn – is het de combinatie van tegengestelde gevoelens, verwondering én herkenning, leedvermaak én medeleven, hoop én teleurstelling waardoor ze blijven kijken. “Ik verbaas me vooral over de sociale onhandigheid van sommige deelnemers”, vertelt Elise. “Ik vergeet nooit hoe Jacob in seizoen 1 op een surfplank in zijn zwembad lag te stunten en helemaal verbolgen was over het feit dat geen van zijn vrouwelijke gasten hem daar ook maar enige waardering voor gaf. Sterker nog, ze negeerden zijn aandachttrekkerij volkomen. Ik vond zijn gedrag kinderlijk en lachwekkend, maar ergens toch ook wel aandoenlijk. Daardoor bleef ik nieuwsgierig naar wat hij de volgende aflevering weer zou doen. Jacob bleef me verbazen.”
Dat dubbele gevoel had ik zelf meteen bij Hans uit seizoen 2, die met zijn ex-vrouw Libera in een prachtige roze B&B in Toscane woonde. Hij was meteen all over Hayriye, zijn eerste kandidate. Al tijdens de allereerste wandeling sloeg hij zijn arm om haar heen, hij waagde zich zelfs aan een kusje. Toen zij vertelde dat ze al zes jaar niet meer met een man op de bank had gezeten, antwoordde hij dubbelzinnig: ‘Je hoeft ook niet alleen op een bank te zítten, hoor.’ Op camera vertelde hij vol overtuiging dat ze echt een klik hadden, terwijl zij zich overduidelijk ergerde aan zijn opdringerigheid en seksuele toespelingen. Ik vond dat ongelofelijk: hoe bestond het dat hij dat niet doorhad? Toch had ik later wel weer met hem te doen, toen zijn tweede kandidate Desiree op precies dezelfde dominante manier over hém heen walste. Het huis was te klein toen ze nergens augurken kon vinden voor de tonijnsalade die ze per se voor hem wilde maken. Maar toen Hans haar en haar zestig kilo aan bagage terug in de taxi zette, meende ik toch iets kwetsbaars in haar ogen te zien. En toen dacht ik: gut, zij hoopte echt op deze manier het hart van Hans te veroveren.
Volgens enthousiast kijker en relatiecoach Diana van Ballegooijen is het niet vreemd dat we juist dat gestuntel in de interactie tussen de deelnemers zo vermakelijk vinden. Goede bedoelingen, belabberde uitvoering: we maken het allemaal mee in onze zoektocht naar de liefde. “Door de bank genomen zoeken mannen en vrouwen in een liefdesrelatie op een andere manier naar verbinding: de vrouw vanuit haar hart, de man via lichamelijk contact. Die frequenties lopen vaak totaal langs elkaar heen en daardoor gaat het mis. Dat vinden wij als kijkers dan weer fijn om te zien: blijkbaar zijn we niet de enigen die elkaar soms totaal niet begrijpen of bereiken”, vertelt ze. In haar praktijk is deze klassieke miscommunicatie tussen man en vrouw een veel voorkomend gespreksonderwerp: de vrouw wil praten om nader tot elkaar te komen, voor de man is seks de manier om dat te bereiken. Van Ballegooijen: “Wat voor hem een toenaderingspoging is, vindt zij opdringerig. En wat zij ziet als een manier om in contact te komen, ziet hij als zeuren. Allebei waar én niet waar. Hoe vaak horen we vrouwen in B&B Vol Liefde niet zeggen dat de man geen interesse in haar toont, omdat hij haar geen vragen stelt? Maar die conclusie klopt echt niet altijd. Wat ik vaak zie, is een man die juist ontzettend zijn best doet om háár interesse te wekken. Dat hij met zijn geïmponeer totaal aan haar voorbijgaat, is meestal helemaal niet zijn bedoeling. B&B Vol Liefde laat ons zien hoe moeilijk het kan zijn om die misverstanden uit de weg te ruimen en echt te begrijpen wat de ander bedoelt te zeggen. Een relatie is hard werken, maar de meeste mensen weten helemaal niet hoe je dat eigenlijk aanpakt. Dat vinden wij als kijkers geruststellend om te zien: we klooien allemaal maar wat aan.”
DIKKE DUIM OMLAAG
In dat geklungel schuilt inderdaad een deel van de aantrekkingskracht. Het is lekker om anderen te zien worstelen, maar vaak herkennen we er diep vanbinnen ook iets van onszelf in. Zo had B&B-eigenaar en vrije geest Walter het in seizoen 3 voortdurend over zijn behoefte aan voelen, spiritualiteit en diepgang, maar toen hij zelf een directe vraag kreeg, klapte hij dicht. “Vind je het goed dat ik morgen antwoord? Want ik zit nu met mijn verkoudheid”, antwoordde hij toen kandidate Ingrid hem vroeg of hij zich eigenlijk wel aangetrokken voelde tot haar. Het ongemak droop van het televisiescherm. Maar hoe veelzeggend en lafjes zijn antwoord ook was, laten we eerlijk zijn: we proberen allemaal weleens met een slechte smoes onder een lastig gesprek uit te komen. Dat de deelnemers worden aangesproken op hun tekortkomingen en wij als kijkers zelf lekker buiten schot blijven, is ook voor vriendin Anna onderdeel van haar kijkplezier. “Ik vermaak me vooral met de mensen die zichzelf helemaal geweldig vinden en totaal niet in staat zijn de zaak vanuit een ander te bekijken of zich aan te passen. Neem Joop, logé van B&B-eigenares Anja, die haar zijn eigen koffieapparaat opdrong en diep gegriefd was toen Anja hem met koffie en al terug naar Nederland stuurde.” Maar de reactie van Petri in seizoen 3 was voor Anna (en velen met haar) het meest legendarisch. Petri was ‘meteen helemáál niet blij’ toen ze zag dat haar gast Hans haar laurierboom met de beste bedoelingen totaal naar de klote had gesnoeid. “Zij was zó niet meer gewend aan iemand om zich heen, dat ze enorm lomp uit de hoek kwam, terwijl hij het zo goed bedoelde.”
Dat we onszelf zo verkneukelen over de onuitstaanbare kanten van een ander en de manier waarop diegene op zijn nummer wordt gezet, is volgens reality-tv-psycholoog Geert Nagel Joseph heel natuurlijk. Ruim negen jaar is hij verantwoordelijk voor het mentale welzijn van kandidaten in programma’s als Expeditie Robinson, De Verraders en Kamp van Koningsbrugge.
PROBEER DE
EERSTE MAAND GRATIS
- Exclusief voor LINDA.abonnees
- Lees LINDA.magazine online
- Aangevuld met exclusieve interviews en verhalen
- Toegang tot exclusieve kortingen en winacties
- Maandelijks opzegbaar