‘IK BESODEMIETER MIJN BESTE VRIENDIN’

Persoonlijk Verhaal

‘IK BESODEMIETER MIJN BESTE VRIENDIN’

Karlijn (44) heeft geheime verhouding met de man van haar beste vriendin. ‘Ik ben niet de vrouw die ik dacht te zijn.’

“Ik kon niet nogmaals afzeggen, dat had ik al een paar keer gedaan en wéér een smoes, zou te veel opvallen. Dus ik ging naar het eettentje waar we al jaren geregeld komen, mijn beste vriendin Janna en ik. ‘Ik ben blij dat ik je eindelijk weer zie’, zei ze, terwijl ze me omhelsde. Ik rook haar vertrouwde parfum, Maison Margiela, en moest op mijn wang bijten om niet te huilen.
Tijdens het eten ontspande ik. Het was weer even zij en ik, al 20 jaar vriendinnen. We werken in dezelfde branche, we kennen dezelfde mensen en we hadden van alles om over te praten. Over haar gezin zei Janna weinig: ‘Druk hè, je weet het.’ Ze viste naar mannen in mijn leven en zag aan mijn blos dat er iemand was. Maar ze accepteerde dat ik het onderwerp wegwuifde. ‘Goed zo, niet te hard van stapel lopen’, zei ze, in de veronderstelling dat het nog pril moest zijn.
We planden net een nieuwe afspraak, met onze telefoons in de hand, toen het appje van Ron binnenkwam. ‘Dag verrukkelijk ding’, schreef hij, ‘ik mis je zo.’ Janna zag het ook, en terwijl mijn hart bijna uit mijn borst knalde, zei zij: ‘Wat leuk, hij heet ook Ron! Kom op Karlijn, doe niet zo geheimzinnig. Vertel!’ Toen kon ik er niet meer omheen. Ogenschijnlijk rustig – adrenaline is de allerbeste drug – vertelde ik dat ik een paar maanden geleden een man in een café had ontmoet. De bliksem was ingeslagen. Ondanks zijn trouwring hadden we gezoend. Eén keer, had ik gedacht. Maar die ene keer was uitgegroeid tot een heuse affaire. Janna genoot van mijn verhaal. ‘Goed voor je, weer eens sex’, zei ze. ‘Maar laat je niet gebruiken, hè. Voor zo’n getrouwde man ben jij toch niet meer dan een avontuurtje.’ Na ons afscheid zat ik lamgeslagen in mijn auto. Mijn judaskus tintelde nog na op mijn lippen. Want míjn Ron is háár Ron.
Dat ik uitgerekend met Janna’s man midden in een gepassioneerde verhouding zit, is horror. Als iemand mij dit een halfjaar geleden verteld zou hebben, had ik die persoon vierkant uitgelachen. Maar lust en liefde blijken sterker dan vriendschap, hoe verschrikkelijk dat ook is.