Deze week was in ‘Zembla’ een reportage te zien over ‘moordlustig’ gedrag door gebruik van antidepressiva. Volgens psychiater Christiaan Vinkers (37) is agressie door antidepressiva juist zeldzaam.
Volgens deze psychiater zaait aflevering 'Zembla' over antidepressiva onnodig angst
“Het is jammer dat zo’n reportage alleen de negatieve kant van het medicijn benadrukt”, vindt Christiaan.
Lees ook
David vermoordde uit het niets zijn elfjarige zoon na het slikken van antidepressiva
Even terug
De reportage ging over de mogelijk ernstige en vrij onbekende bijwerkingen van antidepressiva. In Zembla was vader David Carmichael te zien, die in 2004 in koelen bloede zijn elfjarige zoon Ian wurgde. Hij zou in een psychose zijn geraakt en kreeg daardoor het idee dat zijn zoon zwaar hersenletsel had, waardoor die beter dood kon zijn.
Geen logisch gevolg
Volgens Christiaan kan de psychose van David geen gevolg zijn geweest van het gebruik van antidepressiva. De grote vraag blijft dan: hoe kan het dan toch dat mensen agressief gedrag vertonen wanneer zij het medicijn slikken? Christiaan: “Door het gebruik van antidepressiva kun je meer geprikkeld worden door factoren om je heen, wat eventueel geprikkeld gedrag kan verklaren.” Toch is er volgens hem geen feitelijk bewijs voor een verband tussen het gebruik van antidepressiva en moord, “dat blijkt uit zijn eigen onderzoek”.
Gebruik van medicijnen
Christiaan geeft aan dat de uitzending van Zembla de negatieve kanten van antidepressiva belicht, terwijl “het voor sommige mensen juist levensreddend is”. Hij zegt dat je uiteraard eerst moet kijken naar de reden waaróm iemand depressief is, maar laat weten dat het gebruik van de medicijnen voor sommige mensen juist heel goed helpt. “Niemand wil graag aan de antidepressiva, maar soms kom je er als psychiater en patiënt samen achter dat het gebruik ervan juist voor een beter leven zorgt.”
Doorbreek het taboe
Toch is het volgens Christiaan wel belangrijk om je bewust te zijn van eventuele bijwerkingen van antidepressiva. “Niet bij iedereen werkt het medicijn hetzelfde, en daar moet je alert op zijn.” Vandaar dat het taboe rondom depressie en antidepressiva volgens hem doorbroken moet worden. “Mensen hoeven zich niet te schamen en moeten er opener over zijn.” Christiaan is van mening dat openheid er ook aan kan bijdragen dat de omgeving het eerder ziet als er wél eventuele (negatieve) bijwerkingen zijn.
Uitzending ‘Zembla’
De psychiater geeft aan dat nuance en feitelijkheden rondom het onderwerp ‘antidepressiva’ belangrijk zijn. “Zo’n uitzending van Zembla zaait heel veel angst. Het zorgt er juist voor dat de angst om te praten over depressie en antidepressiva groter wordt”, zegt hij. “Bij iedereen heeft antidepressiva een andere werking, daar moeten we ons bewust van zijn. Net als dat we ons bewust moeten zijn van het feit dat een antidepressivum voor sommige mensen levensreddend is.”
Christiaan schreef samen met ziekenhuisapotheker Roeland Vis een boek over ‘de zin en onzin van antidepressiva. Dat boek, ‘Even slikken’ koop je hier.
In Psych, wat moet ik nu? vertelt psycholoog Najla over hoe je een depressie herkent. Meer video’s zien? Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.