Haar hele leven heeft de 33-jarige Valeska Weber al een kinderwens. Maar ze is nog altijd vrijgezel. Daarom kiest ze voor het bewust alleenstaand moederschap.
Anderhalf jaar geleden startte ze met het fertiliteitstraject.
Haar hele leven heeft de 33-jarige Valeska Weber al een kinderwens. Maar ze is nog altijd vrijgezel. Daarom kiest ze voor het bewust alleenstaand moederschap.
Anderhalf jaar geleden startte ze met het fertiliteitstraject.
“Ik speelde al langer met de gedachte”, vertelt Weber. “Maar nadat een vriendin van me een paar jaar geleden een kind kreeg en ik op kraambezoek was geweest, besloot ik me te verdiepen in de mogelijkheden om alleen zwanger te worden.”
Voordat ze een bezoek aan de huisarts brengt, bespreekt ze het onderwerp met haar moeder. “Ik was niet verbaasd”, reageert moeder Antoinette Neilen. “Valeska is een hartelijke vrouw. Ze heeft veel liefde te geven. Voor mij voelde dit als een logische beslissing.”
Met de zegen van haar moeder, gaat Weber naar de huisarts. Ze krijgt een doorverwijzing naar het ziekenhuis. “Ik moest een medische screening ondergaan, waarbij ze onder meer mijn bloed onderzochten, checkten of ik wel vruchtbaar ben en naar mijn BMI keken.”
En ook een psychologische screening staat op het programma. “Daarvoor werd ik aan een psycholoog uit de kliniek gekoppeld. Die psycholoog onderzoekt of je wel geschikt bent voor het moederschap.”
De psycholoog onderwerpt haar – telefonisch vanwege de coronapandemie – aan een reeks vragen. Redt Weber het wel financieel, wil ze een kind omdat ze eenzaam is, heeft ze genoeg mensen om zich heen, vindt ze het erg dat ze niet aan het ideaalplaatje voldoet? “Sommige vragen werden meerdere keren en op verschillende manieren gesteld.”
Ze doorstaat de test. “Daarna moest ik een hele hoop keuzes maken. Wilde ik bijvoorbeeld open of gesloten donorschap? Ik heb gekozen voor open donorschap omdat ik het belangrijk vind dat mijn kind zijn of haar donor kan ontmoeten.”
Ze vervolgt: “En je moet kiezen tussen een basisprofiel van de spermadonor, waarbij haarkleur, oogkleur en het postuur zijn beschreven, en een uitgebreid profiel. Dan kun je lezen waarom de donor sperma doneert en krijg je een babyfoto van de donor te zien. Zelf heb ik gekozen voor het basisprofiel. Anders wordt het zo’n sollicitatieprocedure.”
Het is een intensief traject, meent Weber. “Een emotionele achtbaan. Maar ik ben goed geïnformeerd en volg mijn hart. Dat geeft me een enorm fijn gevoel. En mijn moeder staat altijd voor me klaar. Zij is een groot voorbeeld voor me. Ze geeft me goede adviezen en is een bijzondere vrouw. Ik hoop dat ik later ook zo’n moeder wordt.”
“Daar ben ik even stil van”, zegt Neilen. “Valeska is een sterke vrouw met een ijzersterke wil. Daar herken ik mezelf in. We zijn allebei alleenstaand – ik ben jaren geleden gescheiden. We bespreken veel samen. Delen lief en leed, dromen en tegenslagen.”
Neilen gaat mee naar het ziekenhuis en de fertiliteitsarts. Ze zal bij de bevalling zijn en – als het zo ver is – een dag per week oppassen. “Ik word een hele trotse oma. Daar verheug ik me enorm op. Het is geen gemakkelijke keuze die Valeska maakt, maar ik steun haar door dik en dun. Het zal af en toe wikken en wegen zijn. Ik werk zelf fulltime, maar wij denken in oplossingen en zorgen dat het gaat werken.”
“We gaan het met zijn drieën doen”, vult Weber aan. “Ik weet niet hoe het straks allemaal loopt. Het zal echt niet altijd eenvoudig zijn. We hebben het er nu al over: wat als ik straks een keer ziek ben? Maar mijn moeder zei al dat ze dan gewoon komt logeren. Mijn vader staat achter me en ik heb daarnaast ook nog genoeg andere dierbare mensen om me heen. Daar ben ik erg dankbaar voor. En ik laat het allemaal op me afkomen.” Neilen vult aan: “Dat is het moederschap: je komt altijd voor verrassingen te staan.”
Lees ook
Merel van den Berg heeft geen baarmoeder, wel rammelende eierstokken