Vanaf maandag is het programma ‘Travel with a Goat’ te zien op (online) tv-zender Insight TV, waarin deelnemers met een dier op reis gaan. Aan het eind beslissen zij: moet het dier naar de slacht, of niet?
Een format dat ongetwijfeld voor commotie gaat zorgen. Wij spraken deelnemer Niels Oosthoek (28), bekend van Gierige Gasten.
Hoe werkt het programma precies?
“Er gaan verschillende groepjes van twee op pad, met een dier dus. Mijn medereiziger – een Engelse foodblogger – en ik begonnen onze tocht bij een boer, waar we een ezel ophaalden. Dat was op Sicilië. We reizen vervolgens drie dagen met dat beestje, om het uiteindelijk naar het slachthuis te brengen. De laatste dag is de dag des oordeels: dan moeten we beslissen of we het dier laten leven of laten slachten.”
Dat is nogal een keuze.
“Ja, zo’n dier wordt echt je metgezel op zo’n reis. Je bent met dat beestje opgetrokken, moet het voeren. Bovendien is de keuze aan het eind niet unaniem: als ik de ezel wil laten leven en mijn reisgenoot niet, moet-ie alsnog naar de slacht.”
We kunnen ons voorstellen dat dit format enige ophef teweeg gaat brengen.
“Mensen kunnen er zeker negatief op reageren, maar dat is ook niet erg. Dit programma zoekt een spanningsveld op, kan een debat opleveren. Ik denk dat het voor dierenliefhebbers moeilijk is het programma te bekijken. Laten we hópen dat het programma een gesprek op gang brengt.”
Wat is precies de boodschap achter het programma?
“Dat mensen hun kop uit het zand trekken. Veel mensen zijn naïef als het op vlees eten aankomt, denken niet na over wat er op hun bord ligt. Of ze zijn hypocriet: eten wel vlees, maar vinden het zielig voor de dieren. Travel with a Goat wil dat wegnemen, ervoor zorgen dat je – als je vlees eet – stilstaat bij hoevéél dieren je in je hele leven eigenlijk eet.”
Hoe zat dat met jou?
“Ik was een enorme vleeseter. Kip op mijn sandwich, ham op mijn broodje gezond, ik stond er niet bij stil en verorberde het gedachteloos. Maar ik was hypocriet, want zielig vond ik het wel. Of ik lang heb nagedacht over mijn deelname? Nee, helemaal niet. Ik wilde meedoen, ook omdat mijn broer ooit heel ziek is geworden door het eten van slecht vlees. Hij liep het HUS-virus op waardoor je nieren uitvallen, en lag een maand op de intensive care. Ik ben daarna gewoon net zoveel vlees blijven eten. Hijzelf trouwens ook. Maar ik wilde nu mijn eigen eetgedrag echt onder de loep nemen.”
Wat verwachtte je van tevoren?
“Ik ga niet zeggen wat ik heb gekozen, maar ik verwachtte dat ik, als ik de keuze had, een dier nooit zou laten afmaken. Ik was benieuwd wat de aanwezigheid van zo’n beest met me zou doen. Of het mijn keuzes zou beïnvloeden, en hoe ik tegen vlees eten aankijk.”
En hééft je deelname dat beïnvloed?
“Absoluut. Het programma heeft een behoorlijke impact gehad. Nu maak ik bewuste keuzes; ik eet nog wel vlees, maar veel minder. Ik zag van tevoren niet dat er een dier op mijn bord lag als ik vlees at, en dat zie ik nu wel.”
Ben je nu ook iemand die zijn vrienden wijst op hun vleesconsumptie?
“Nee, ik hou er niet van om anderen regeltjes op te leggen. Ik vertel wel hoe ík het nu ervaar, maar iedereen moet het zelf weten. Het zou wel mooi zijn als we in de toekomst bepaalde restricties krijgen. Een vleesvrije dag, of een chip die bijhoudt hoeveel vlees je eet en je erop wijst als je aan je maximum zit. Er is namelijk zó’n overkill: kip ligt voor 1,50 euro in de supermarkt, dan weet je wel wat voor harteloze industrie daarmee gemoeid gaat.”
Wat is je het meest bijgebleven van het programma?
“Dat er echt erge dingen gebeuren in slachthuizen. Daar eindigt onze reis natuurlijk, dus ik heb daar wel narigheid gezien. Een dier heeft, als het naar de slachtbank gaat, echt wel door dat het zijn einde is. Het probeert eraan te ontkomen, zich om te draaien. Ik zag hoe een dier met touwen richting zijn eind geduwd en getrokken werd. Dat is een heel naar beeld, maar het gebeurt dagelijks. Mensen willen die beelden het liefst wegstoppen: je mag niet voor niets niet filmen in slachthuizen.”
Vond je dat het moeilijkste aan je deelname?
“Dat was denk ik het maken van de keuze of de ezel mocht blijven leven. Je voelt je als een Romeinse keizer, die zijn duim omhoog of omlaag doet in een gladiatoren-arena. De macht over iemands leven hebben – dat is echt niet leuk.”
Lees ook
We zijn goed bezig: Nederlanders eten minder vlees, vetten en snoep en grijpen vaker naar fruit
Travel with a Goat is vanaf maandag 14 januari om 21.00 uur gratis te zien op Insight TV.