In onze rubriek ‘Komt U Maar’ vertelde Pam* dat ze na haar orgasme last had van tijdelijk geheugenverlies. En geloof het of niet: het is een bekend fenomeen voor neurologen.
We vroegen hoofdleraar neurologie Gisela Terwindt van het LUMC om uitleg.
In onze rubriek ‘Komt U Maar’ vertelde Pam* dat ze na haar orgasme last had van tijdelijk geheugenverlies. En geloof het of niet: het is een bekend fenomeen voor neurologen.
We vroegen hoofdleraar neurologie Gisela Terwindt van het LUMC om uitleg.
Waarschijnlijk heeft LINDA.lezeres Pam* te maken gehad met Transient Global Amnesia (TGA), een neurologische, kortdurende aandoening waar zo’n zeven op de 100.000 mensen mee te maken krijgen. “Het is een griezelig fenomeen: van het ene op het andere moment ben je je kortetermijngeheugen kwijt”, vertelt Terwindt.
“We zien het als een moment van kortsluiting van de neuronen. Het gebeurt vaak bij drukverhogende inspanning, zoals dus sex, maar ook trompettisten kunnen er last van hebben of mensen die hard persen bij een toiletbezoek.” Ook migrainepatiënten lijken er gevoeliger voor te zijn, weet de neuroloog.
Wie met TGA op de EHBO belandt, vraagt vaak de hele tijd wat er precies aan de hand is. “Als we dan vijf minuten later weer aan zijn of haar bed staan, weten ze niet meer wie we zijn en vragen ze weer wat er aan de hand is.” Het geheugenverlies kan een paar uur, maar ook een hele dag duren, weet Terwindt.
Toch is het fenomeen zelf onschuldig. “Het is niet zoals een TIA, wat een voorbode kan zijn voor een schadelijk herseninfarct. Uiteindelijk herstelt het vanzelf weer. TGA is dan ook géén voorbode voor eventuele hersenschade.”
Terwindt adviseert echter wel om bij dergelijke verschijnselen een bezoek te brengen aan de huisarts of de eerste hulp. “Er kunnen namelijk ook andere neurologische oorzaken zijn, bijvoorbeeld als iemand ook ernstige acute hoofdpijn heeft. Dan zal altijd een bloeding door een geknapt bloedvat uitgesloten moeten worden. Voor een leek kan het lastig zijn om dat van elkaar te onderscheiden.”
De neuroloog begrijpt dat het gênant kan zijn als een vrijpartij eindigt in een bezoekje aan de EHBO. “Maar schroom niet om een dokter op te zoeken. Wij kennen het fenomeen en vragen ook altijd wat de patiënt aan het doen was op het moment dat geheugenverlies optrad.” Oftewel, medici zijn wel wat gewend.
Een andere geruststelling is dat TGA vaak maar eenmalig voorkomt. “In het LUMC kennen we geen patiënten die hier regelmatig last van hebben. Uiteraard waarschuwen we wel dat het eventueel tóch een tweede keer voor kan komen, maar dat gebeurt in zeldzame gevallen.”