Je hebt je mooiste outfit aan, een openingszin paraat en je lekkerste luchtje op. Maar toch ga je naar huis met een ongemakkelijk gevoel. Wat gaat er steeds mis op die eerste dates?
Volgens experts is het simpeler dan je denkt.
Je hebt je mooiste outfit aan, een openingszin paraat en je lekkerste luchtje op. Maar toch ga je naar huis met een ongemakkelijk gevoel. Wat gaat er steeds mis op die eerste dates?
Volgens experts is het simpeler dan je denkt.
Het is niet je outfit, niet je zenuwen, en zelfs niet dat je per ongeluk drie keer over je woorden struikelt. De nummer één reden waarom eerste dates de mist in gaan? We zijn niet nieuwsgierig genoeg. In een interview met Vox legt psycholoog Alexandra Solomon uit dat we te druk bezig zijn met hoe we overkomen en of die ander ons leuk vindt. Zo vergeten we oprecht nieuwsgierig te zijn naar wie er tegenover ons zit.
Daarbij beweert Solomon dat we voorafgaand aan de date al te veel ‘onderzoek’ doen naar onze date: met alle online mogelijkheden kunnen we al weten wat voor werk iemand doet en waar ze voor het laatst op vakantie zijn geweest. Voeg daar nog een paar goed voorbereide vragen aan toe en de boel voelt al snel als een sollicitatiegesprek. Hierdoor blijft er weinig mysterie over. Het draait volgens Solomon echt om verwondering: “We willen ontdekken wie iemand écht is.”
Date-expert Anna Morgenstern legt in een interview met The Outlet uit dat als je van tevoren je date online gaat screenen je onbewust een beeld van diegene creëert. Als dat beeld bij de date niet blijkt te kloppen of je knapt ergens op af, kan je al snel teleurgesteld zijn. De date kan dan ook saai worden omdat je veel over je date al weet.
Het is volgens Morgenstern belangrijk dat we open en zonder verwachtingen de date ingaan. Zo kunnen we onze fantasie rijkelijk laten vloeien en vragen stellen die op dat moment in ons opkomen. Dus laat je innerlijke FBI-agent thuis, want de beste klik ontstaat niet door controle, maar door nieuwsgierigheid.
Naast het vooraf ‘checken’ van je date, zijn er meer veelvoorkomende fouten bij eerste dates. Terri Orbuch, relatie-expert bij DatingAdvice.com, vertelt aan de Daily Mail dat mensen vaak te veel over zichzelf delen wanneer ze iemand voor het eerst ontmoeten. “Tijdens een eerste date wil je dat de ander geïnteresseerd blijft en zin heeft om je beter te leren kennen. Vooral vrouwen voelen zich aangetrokken tot mensen die vragen stellen en interesse tonen”, zegt ze.
Een andere fout is dat mensen zich te veel focussen op ‘directe chemie’. Volgens Orbuch hebben we een onrealistische verwachting van eerste ontmoetingen: je ziet elkaar, en je voelt meteen of het wat gaat worden. Maar dit komt echt alleen in films voor. “Chemie en aantrekkingskracht kunnen zich ontwikkelen naarmate je iemand beter leert kennen”, legt Orbuch uit.
Ten slotte is het negatief praten over je vorige relaties een veelvoorkomende fout. Iedereen heeft emotionele bagage, maar “op eerste dates voelen mensen zich aangetrokken tot iemand die optimistisch en hoopvol is”, aldus Orbuch.