Lisa* heeft borderline, rammelende eierstokken en kan niet alleen zijn. In haar ‘reborn baby’, een levensechte siliconen baby, vindt ze rust. Voor haar vullen ze de leegte en gebrek aan liefde op. ‘Het is vooral als ik alleen ben, dan neem ik ze op schoot voor een beetje geborgenheid’.
Lisa (32) heeft vier reborns die per stuk zo’n 3000 euro kosten. Aan LINDA. vertelt ze hoe de baby’s voorkomen dat de muren op haar af komen.
Reborns
Zo’n twee jaar geleden liep Lisa met veel onrust rond. “Ik heb veel moeite met alleen zijn. Ik heb een dochter van acht jaar, maar meer komen er niet. Inmiddels ben ik dertig en ik loop rond met klapperende eierstokken. Erg bevredigend is dat niet.” Voor Lisa is het medisch en psychisch niet verantwoord om meer kinderen te krijgen.
Ze heeft namelijk borderline. Als ze alleen is, dan gaat Lisa malen. “Dan denk ik na over het doel van het leven, maar dat is er niet. Dat is altijd zo geweest. Als ik plotseling een dag vrij ben, dan heb ik aan het einde van de dag nog niks gedaan. Ik word daar niet blij van.”
Psychische problemen
Meer mensen in haar familie hebben last van psychische problemen. Lisa: “Het is iets waar we bekend mee zijn. Ik heb borderline, dat stempeltje heb ik gekregen. De een heeft last van een hernia, ik van een gebroken geest.”
Ook voor haar dochter vindt ze dat lastig. “Het is een grote meid met ‘een mondje’. En dat is ingewikkeld. Ik vind het erg voor haar dat ik zo mijn dingen heb, waar zij hinder van heeft. Ik heb dat ook bij mijn eigen moeder gehad en dan denk ik: wil je dat nog een kind aandoen?”
Reborns
Daarom is nog een baby uitgesloten. Maar soms voelt Lisa zich eenzaam. En daar helpen die klapperende eierstokken niet bij. “Ik ging toen googelen en ik stuitte op reborns. Ik had geen idee of het zou helpen. Ik ben vervolgens gaan zoeken naar een reborn pop die me aanstond. Toen het doosje werd bezorgd, kwam er zo’n rust over me heen. Sinds dat moment dat die eerste reborn er is, kan ik rustig alleen met de baby zijn of ergens met haar naar toe.”
Lisa heeft drie meisjes en een jongen. “Ik praat niet tegen de reborns, maar het is een vulling van leegte en liefde.” Ze neemt ze mee naar de IKEA, naar de bakker, naar de speeltuin. En thuis neemt ze haar baby op schoot voor een beetje geborgenheid. “Dan kijken we samen een serie. Voor mij is het genoeg dat ze er zijn.”
Speentjes
Ze moeten dan ook heel echt lijken. “Hoe realistischer, hoe gaver en mooier ik het vind.” Je hebt ze van siliconen en van vinyl. “Die van vinyl kun je voor 200 euro krijgen. Die heeft mijn dochter. Die lijken ook levensecht, maar die van siliconen kosten wel 3000 euro. Ik heb ook een speentjes fetisj en ik wil gewoon zo’n gewoon speentje dat er in past. Geen magneet speentje. Dat is het walhalla, die kun je ook overal kopen.”
Tekst loopt door onder de foto
Stigma
Lisa’s partner vindt het overigens geen probleem dat ze met reborns rondloopt. Als hij thuis is heeft ze genoeg aan hem en is ze niet met de reborns bezig, vertelt ze. “Mijn partner respecteert mijn hobby. Dat waardeer ik enorm aan hem, hij laat me er vrij in en hij ziet hoeveel rust het mij geeft.”
Helaas is niet iedereen zo begripvol. “Er wordt nog steeds heel raar over gedaan. De een reageert heel enthousiast en de ander denkt: je bent niet wijs. Je doet er niemand kwaad of pijn mee. Maar als het mij kracht geeft om naar buiten te gaan, wie ben jij dan om mij te vertellen dat het raar is?
Daarom vertel ik er graag over. Zodat het stigma minder wordt. Ik had ook een collega die zo sceptisch was. Maar ik heb toen mijn reborn meegenomen. Ik legde die in haar armen en ze schrok van zichzelf, omdat ze meteen ging wiegen. Ze zei: ‘Ik doe het ook, ik ga meteen moederen’. Terwijl ze zo sceptisch is. Ik vind gewoon: ‘Heb respect’. Je bent niet per definitie gestoord als je als volwassen vrouw een reborn baby hebt.”
*Lisa is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.
