In België ligt sinds vrijdag middernacht het openbare leven plat door het coronavirus en zijn cafés en restaurants gesloten. De Zeeuwse grensplaats Sluis wil nu de winkels op zondag sluiten, om massale toestroom van Belgen tegen te gaan.

Petra (53) heeft een slijterij in grensplaats Sluis: ‘Ik sta voor een duivels dilemma’
Dat plaatst ondernemers voor een duivels dilemma. LINDA.nl sprak met Petra de Boevere, die een slijterij in Sluis runt.
Gevaar
“Ja, we zijn open en dat kan ik ook uitleggen. Voor de kleine middenstanders hier zijn die zondagen van essentieel belang voor de omzet. Dertig procent van onze weekomzet komt van die dag, juist van alle Belgen die ons dan opzoeken.”
“We vormen helemaal geen groter gevaar dan bijvoorbeeld supermarkten. Op het drukste moment is er bij ons een man of twintig in de winkel, op een oppervlak van driehonderd vierkante meter. Ze hebben dus veel meer ruimte dan in de supermarkt, die overal wél open is. Zeker nu iedereen daar aan het hamsteren is geslagen.”
Lees ook
Liveblog coronavirus: dodenaantal Nederland opgelopen naar 20
Wodka
“Net als de overheid, hanteren we de richtlijnen van het RIVM: afstand houden, geen hand geven. Handgel is allang uitverkocht, dus wij gooien scheutjes wodka over onze handen. Daar zit sowieso meer alcohol in dan in zeep.”
“We hebben ons personeel naar huis gestuurd, mijn man en ik runnen de zaak nu samen. We zijn ons heus heel erg bewust van de risico’s en die proberen we zoveel mogelijk te beperken. En zodra ik verkouden word, sluit ik de boel, niks aan te doen. Maar dichtgaan is nu geen optie.”
Lees ook
Coronanieuws van 14 maart: Corendon annuleert alle reizen deze maand
Februaristorm
“Onze vaste lasten gaan gewoon door. Februari was al een beroerde maand door die stormen. Dat kostte ons op drie zondagen tegen de tachtig procent van de omzet. We moeten de ene crisis na de andere het hoofd bieden. Straks is alles wat we hebben opgebouwd, in een klap weg.”
“Natuurlijk gaan we dicht als de landelijke overheid dat voorschrijft. Maar dat is nu helemaal niet aan de hand. Zelfs als het RIVM de richtlijnen opschaalt naar het niveau van sommige andere landen, zou ik nog steeds niet dicht hoeven. Levensmiddelenwinkels blijven overal toegankelijk.”
Dilemma
“Als we nu op eigen houtje dichtgaan, worden we op geen enkele manier gecompenseerd. In België gebeurt dat wel en als de overheid ons sluit ga ik ervan uit dat hier ook compensatie komt. Maar tot die tijd hebben we elke cent nodig om het hoofd boven water te houden.”
“Ik wil niet besmet worden en ik wil zeker niemand in gevaar brengen, maar ik sta voor een duivels dilemma. Het is bijna alsof ik moet kiezen tussen doodgaan en failliet gaan.”