Je kind wil zich plots gaan scheren. Benen, oksels én gezicht. Hoe ga je daarmee om als ouder? ‘Begin je vraag absoluut niet met ‘waarom”.
Gezin- en relatiecoach Marina van der Wal legt uit hoe je het beste het gesprek kan aangaan met je puber.
Experimenteren
“Het belangrijkste is om eerst naar de omgeving van je puber te kijken”, zegt Van der Wal. “Als je als ouders bijvoorbeeld altijd de haren wegscheert, geef je een voorbeeld hoe je met die haren om dient te gaan: het is vies en moet weg. Dit heeft niks met puberaal gedrag te maken, maar dit is door de jaren heen hun voorbeeld geweest.”
Maar naast het scheren, kan je puber bijvoorbeeld ook beginnen met het experimenteren met make-up. “We schrikken hier als ouder snel van, en weten ons geen houding te geven. Vaak is dit een confrontatie dat je kind ouder wordt, en jij dus ook.”
Als je zelf als ouder nog geen voorstander bent van de lichaamsverzorging die je kind onderneemt, is het belangrijk positief het gesprek aan te gaan. Van der Wal: “Het is heel belangrijk te weten wat de onderliggende reden is. Dat doe je absoluut niet door je vraag te beginnen met ‘waarom’. Pubers zijn heel gevoelig voor die vraag. Ze krijgen dan het gevoel zichzelf te moeten verontschuldigen. Je kan beter vragen wat de reden is en geef duidelijk aan waarom jij het te vroeg vindt. Waar kan je je kind kansen geven, met heel duidelijke grenzen?”
Hoe je het vooral niet moet aanpakken, is er grappen over maken. “Pubers reageren dan lacherig of maken een grap terug. Toch is het niet goed voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen van een puber. Ze zijn in die fase juist heel gevoelig en door er grappen over te maken of sarcastisch te reageren, ondermijnt dat het zelfvertrouwen.”
Oefenen
Van der Wal adviseert om je kind juist te laten oefenen met lichaam- en gezichtsverzorging. “Sociale media staan vol met make-up-tutorials, dus gebruik dat als voorbeeld. Zo hebben ze wat meer geoefend voor als ze oud genoeg zijn om zo de deur uit te gaan. Zo zien ze er in elk geval niet meer zo ‘heel gek’ uit.”