Aanstaande zaterdag vindt het jaarlijkse Earth Hour plaats. Miljoenen mensen ter wereld doen om 20.30 uur een uur lang het licht uit om aandacht te vragen voor het het milieu.
Een goede zaak, waarbij reiswebsite Holidayguru graag een handje helpt.

In het kader van Earth Hour: tien tips om duurzamer te reizen
Tien tips
Reizen is immers één van de grootste vervuilers voor het milieu. Lange vliegreizen zorgen voor veel CO2-uitstoot, je zonnebrandcrème kan uitstervende koraalriffen beschadigen en plastic afval vult onze oceanen. Dus: tien tips om duurzamer te reizen.
1. Compenseer de CO2-uitstoot van je vliegreizen
Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen en andere organisaties zoals Trees for All en Greenseat kun je de CO2-uitstoot van je vliegreizen compenseren. Je betaalt dan – afhankelijk van de afstand van je vlucht – iets meer voor je vliegticket. Deze vrijwillige bijdrage gaat naar duurzame projecten zoals het planten van bomen, landbouwprojecten in ontwikkelingslanden of de bouw van windmolens.
2. Kies voor de trein of bus
Nog beter voor het milieu is om niet in het vliegtuig te stappen, maar in plaats daarvan met het openbaar vervoer te reizen. Binnen Europa zijn veel leuke steden goed met de trein te bereiken. Reis je naar een verre vliegbestemming, kies dan tijdens je vakantie voor de bus of de trein in plaats van bijvoorbeeld een huurauto.
3. Overnacht in duurzame hotels
Bij het kiezen van een leuk hotel of appartement kun je ook een duurzame keuze maken. Kijk of de accommodatie van jouw keuze over een GSTC- of Green Key keurmerk beschikt. Deze onafhankelijke organisaties toetsen accommodaties op duurzaamheid. Of zoek via couchsurfing een bed of kamer bij iemand thuis.
4. Laat vlees en vis een keer staan
Als je thuis al vegetarisch of veganistisch eet, doe je dat op reis waarschijnlijk ook. Houd je normaal wel van een sappig biefstukje, dan is de vakantie misschien juist een goed moment om dat eens te laten staan. Beter voor dier en milieu en in veel steden en landen is de keuze in vegetarische en veganistische maaltijden groot.
5. Verantwoord duiken en snorkelen
Snorkelen of duiken in bijvoorbeeld het Great Barrier Reef in Australië is fantastisch, maar wist je dat je hiermee het koraalrif ernstig kunt beschadigen? Wees dus voorzichtig. Raak het koraal niet aan en smeer jezelf in met een zonnebrandcrème zonder octinoxate en oxybenzone.
Lees ook
Wegtrekkers: Daisy en Patrick reizen zo duurzaam mogelijk de wereld over
6. Koop tweedehands travel gear
Wie een lange reis gaat maken, heeft heel wat dingen nodig. Te beginnen met een goede koffer of backpack. Koop geen nieuwe backpack of koffer, maar vraag eens om je heen of je niet iets van een vriend of familielid kunt lenen. Of kijk op Marktplaats of je een tweedehands koopje op de kop kunt tikken. Duurzamer én goedkoper.
7. Gebruik minder plastic
Op reis gebruik je vaak meer plastic dan thuis: plastic flesjes water, plastic tasjes, rietjes. Probeer deze producten zoveel mogelijk te vermijden op vakantie. Neem een eigen boodschappentas of rugzak mee, stop een waterfles in je tas die je onderweg kunt vullen en laat rietjes in restaurants liggen.
8. Zuinig watergebruik
In Nederland is schoon (drink)water de normaalste zaak van de wereld, maar dat is lang niet overal zo. Beperk je watergebruik op reis zoveel mogelijk. Sta niet te lang onder de douche, laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen of tandenpoetsen en draai niet te veel wasjes.
9. Sla dieronvriendelijke excursies over
Een selfie maken met een koala, een ritje op een olifant of knuffelen met een leeuwenwelpje? Het klinkt allemaal heel leuk en schattig, maar toch kun je deze dieronvriendelijke excursies beter overslaan. Wil je toch wilde dieren zien, bezoek dan een natuurpark of boek een tour waarbij je de dieren vanaf een veilige afstand bewondert.
Lees ook
6 x geweldige plekken op Bali en Lombok die ook nog eens iets goed doen
10. Kies voor een lokale gids of reisorganisatie
Duurzaam reizen gaat niet alleen over minder vervuiling en minder dierenleed, maar ook over het steunen van de lokale bevolking op vakantie. In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron. Boek je tours wanneer het kan met een lokale gids en vergeet ook geen fooi te geven.
Meer van dit soort vrolijke berichten op je tijdlijn? Volg LINDA.reizen dan ook via Facebook.