Mark Rutte had gisteren tijdens zijn persconferentie opnieuw geen goed nieuws over de coronamaatregelen. De terrassen gaan niet open, het hoger onderwijs blijft dicht, het winkelen wordt niet uitgebreid en de avondklok alleen een uurtje verlengd. Mensen kunnen hier moedeloos van worden. Hoe blijven we optimistisch?
LINDA.nl vroeg het aan gedragspsycholoog Suzie Geurtsen (31), die alles weet van het gedrag van grote groepen mensen.
Waarom valt het verlengen van de coronamaatregelen ons zo zwaar?
“Het naleven van de coronamaatregelen gaat tegen veel sterke menselijke behoeften in, zoals behoefte aan sociaal contact, ontwikkeling, vrijheid. Het voelt dus alsof je veel opoffert. In het begin was dat gemakkelijker, omdat mensen toen nog dachten dat het probleem snel zou worden opgelost. Nu zijn ze waarschijnlijk sceptischer, omdat het maar niet beter lijkt te gaan. Dit is funest voor je motivatie. Het voelt alsof je veel moeite doet, maar dat het niks oplevert.”
Wat maakt dat bijna iedereen hier last van heeft?
“Het vervullen van onze basisbehoeften geeft ons een fijn, gelukkig, betekenisvol gevoel. Nu dit in het geding is, voelen veel mensen zich ongelukkig, down en ook boos. Ik denk dat dit vooral voorkomt uit de enorme onzekerheid die nu heerst: ‘Wanneer kan ik weer naar een feestje?’, ‘Wanneer kan ik mijn zaak weer openen?’ Mensen vinden het van nature namelijk ook heel fijn en belangrijk om de wereld om zich heen te begrijpen. Dan voelt het alsof je er grip op hebt en dat je goed kunt reageren op wat er in je leven gebeurt.”
Wat adviseer je mensen die last hebben van negatieve gevoelens?
“Onderdruk je negatieve emoties niet, geef er uiting aan. Maar doe dat wel op een manier die je ook echt een fijner gevoel geeft. Boze berichten over de overheid op Facebook zetten of je afreageren op je partner helpt niet. Je projecteert de onzekerheid, angst en boosheid die je voelt dan op je omgeving, maar daar heb je helemaal geen grip op. Waar je wel grip op hebt is op jezelf en je eigen leven. Schrijf je emoties van je af of praat er over met een vriendin. Probeer je daarna weer op jezelf en je eigen behoeftes te focussen.”
Je eigen behoeftes moet je dus meer op één zetten?
“Ja, wees een beetje lief voor jezelf. Het is ook zwaar! Sta jezelf toe om je daar rot over te voelen.”
Heb je een paar leuke tips?
“Als je steeds thuis zit tussen vier muren raak je niet geprikkeld, heb je geen inspiratie maar ben je alleen met je eigen gedachten. Zorg voor afwisseling, anders liggen verveling en leegte op de loer. Wat hier goed tegen helpt is naar buiten gaan. Als je merkt dat je behoefte hebt aan comfort en warmte en dat normaal uit sociaal contact haalt, geef jezelf dat dan met een kop thee op de bank. En een fijne playlist die past bij hoe je je wil voelen.”
Het is dus een goed idee om van omgeving te veranderen?
“Je omgeving heeft veel invloed op je emoties en gedrag. Wees je daar bewust van en richt hem in op een manier die past bij jouw behoeften. Je kunt jezelf ook mentaal even naar een andere plek brengen. Maak bijvoorbeeld plannen voor een mooie reis volgend jaar en kijk filmpjes over dit land. Lekker dromen van betere tijden, zonder corona.”
Als het niet lukt om uit de negativiteit te komen, wat is dan jouw advies?
“Klop aan bij vrienden, een coach of een psycholoog. Het helpt vaak enorm om er over te praten. Het is heel begrijpelijk dat je het in deze coronatijd af en toe even niet meer weet, of zware dagen hebt.”
Lees ook
Ann De Craemer gaat uit eenzaamheid vroeg naar bed: ‘Anders duurt de dag te lang’