Leon Verdonschot legt voor LINDA.nl wekelijks iemand het vuur na aan de schenen. Deze week is Astrid Joosten (63) aan de beurt. Over wijnen, presenteren en trouwen – ooit.
Elke liefde heeft een beginpunt. Wat was het begin van jouw liefde voor wijn?
“Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedronken, ik hou niet van sterke drank: aan mij kun je geen whisky of cognac slijten, hoogstens een cocktail in vakantiestemming. Tijdens mijn studententijd dronk ik al wijn, maar dan slechte: uit van die kartonnen pakken. Op een gegeven moment werd de wijn wat beter, maar dan nog steeds vanuit lage criteria: omdat je daar géén hoofdpijn van kreeg. Het begon pas echt toen ik op vakanties met vriendjes in Frankrijk ontdekte dat je bij wijnboeren gewoon het erf op kan rijden en kan vragen om hun wijn te proeven en eventueel te kopen. Toen begon het te borrelen, al wist ik er nog steeds niks van, en begon het me te storen dat ik in restaurants weleens goede wijn dronk, maar dan twee maanden later niet meer wist welke dat was, omdat ik geen enkele referentie van een druif, streek of naam had. Het irriteerde me zo dat ik geen houvast had, dat ik een cursus basiskennis in wijnen volgde.”
Je hebt samen met Thérèse Boer inmiddels een eigen online wijnwinkel, jullie geven masterclasses en schreven samen boeken over wijn. Het cliché luidt: goedkope wijn is slecht, dure wijn is goed. In hoeverre klopt dat?
“Allereerst: het is niet nodig om slechte wijn te drinken, maar er wordt veel slechte wijn gemaakt in de wereld. Lekkere wijn kan heel betaalbaar zijn. Maar er is een ondergrens. Wat kost een lége wijnfles, dus zonder sap erin? Dus alleen de fles, het etiket, de kurk of schroefdop, de doos, de transportkosten, accijnzen? Drie euro! Dan heb je nog geen wijn. Dus als je een fles wijn koopt van €3,95, dan zit daar voor 95 cent wijn in en ja: dat is bocht. Je wilt geen plofkip en ook geen plofwijn. Maar voor een paar euro meer kun je al goede wijn hebben. En een wijn van 500 euro is niet tien keer beter dan die van 50 euro, dan betaal je ook voor naam en marketing.”