De helft van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar voelt zich eenzamer door de coronacrisis. Jongerencoach Angela Reijnhoudt (29) lanceert dinsdag 14 april de community, ‘Vrienden in Leiden’.
Het doel? Dat deze groep jongeren makkelijker (online) vrienden maakt. Via een Facebook-community hoopt Reijnhoudt de vriendengroep bij elkaar te brengen.
Voor wie heb je de community opgericht?
“Uit onderzoek blijkt dat jongeren zich erg eenzaam voelen, terwijl deze leeftijd juist de tijd van je leven hoort te zijn. Door de maatregelen rond het coronavirus gaan evenementen niet door, kunnen jongeren niet op stap en zien ze hun vrienden niet. Maar ook jongeren die niemand hebben, kunnen gebruikmaken van de groep. Nu heb ik vanuit mijn onderneming Jong Assertief een Facebook-groep opgericht, waar maximaal twintig personen in kunnen. Jongeren uit Leiden en omgeving kunnen zich aanmelden, door hun telefoonnummer achter te laten. Geheel kosteloos.”
“Er zijn veel platforms waar jongeren met elkaar in contact komen, maar in een groep met twintigduizend leden leer je iemand niet echt kennen. Smalltalk hoort erbij, maar er is meer dan dat. Het is de bedoeling dat er echte vriendschappen ontstaan, omdat het heel persoonlijk wordt. Iedereen kan video’s en verhalen delen en ze kunnen (video)bellen. Het lijkt me goed om dat op vaste tijdstippen te doen.”
Hoe kwam je op het idee?
“Eenzaamheid is verschrikkelijk, ik ken de pijn. We verhuisden vroeger vaak, waardoor ik er, als verlegen persoon, moeite mee had mijn plek te vinden. Iedereen op school kende elkaar al jaren. Het was zo moeilijk om als nieuweling tussen de bestaande vriendengroepen te komen. Ik heb destijds avonden zitten huilen op mijn kamer, omdat ik me zo alleen voelde. Op die leeftijd had ik graag op een makkelijkere manier vrienden willen maken. Met deze community hoop ik jongeren een fijne plek te geven waar dit wel mogelijk is.”
“Als jongerencoach geef ik normaal gesproken groepstrainingen, maar die gaan nu natuurlijk niet door. Om mensen toch te helpen, besloot ik een online groep op te richten.”
Waarom denk je dat online, op Facebook, de plek is om vrienden te maken?
“Dit is het moment voor online, niet alleen omdat jongeren zich vervelen en minder contact hebben met anderen door het coronavirus, maar ook omdat veel van hen al gebruikmaken van social media. Daarmee leg ik de lat om je aan te melden lager.”
“Een aantal jaar terug ontmoette ik mijn vriend via Hyves, en toen besefte ik: iemand online goed leren kennen is wél mogelijk. Ook het boek We love communities van Maartje Blijleven liet me dat inzien, van haar leerde ik dat we online ontzettend veel kunnen bereiken.”
Lees ook
9 x ‘Meet My Wilson’: een initiatief tegen eenzaamheid en depressie
Hoe zit het met veiligheid?
“Ik wil iedereen eerst telefonisch spreken voordat ik ze toelaat in de groep. Niet per se een sollicitatieronde, maar wel om motivatie te peilen. Alleen oprecht geïnteresseerde jongeren laat ik toe. Actieve deelname is belangrijk, daarmee zorg je voor een veilige en betrouwbare omgeving. Ik zou dolblij zijn als de jongeren over een tijdje kunnen zeggen dat ze nog contact hebben met de andere leden uit de community, dat er vriendschappen zijn ontstaan. Daar doe ik het voor.”