Stichting 113 Zelfmoordpreventie bereidt zich voor op een toename van het aantal telefoontjes vanwege het coronavirus. Persvoorlichter Evita Bloemheuvel (26) legt uit waarom.
“Als er geen actie wordt ondernemen, vrezen we voor meer suïcidepogingen.”
Waarom verwachten jullie dat het aantal hulpvragen deze periode zal toenemen?
“Financiële zorgen kunnen een risicofactor zijn voor suïcidale gedachten. Tijdens de laatste economische crisis was er een toename in de zelfdodingscijfers te zien. Door de huidige economische onzekerheid vrezen we dat dit nu opnieuw zal gebeuren.”
Kun je wat meer vertellen over de relatie tussen financiële problemen en zelfdoding?
“Het zijn stressfactoren die ertoe kunnen leiden dat mensen over de dood na gaan denken. Het is immers vreselijk als je je baan verliest en niet meer rond kunt komen. Iemand denkt niet van de ene op de andere dag aan suïcide, hoor. Maar door heftige gebeurtenissen – zoals het verliezen van je baan – kunnen mensen wel eerder stress krijgen, wat kan resulteren in mentale problemen en in het uiterste geval in (een poging tot) zelfdoding.”
Worden jullie nu ook vaker gebeld dan voorheen?
“Ja, maar vooral door naasten. Zij wonen samen met een geliefde waar het niet goed mee gaat en vragen ons om advies over wat ze kunnen doen. Soms hebben ze een luisterend oor nodig of vragen ze om tips over hoe ze een moeilijk gesprek kunnen aangaan. Daar hebben we een online training voor bedacht. Die helpt naasten bij het voeren van zo’n heftig gesprek.”
Hoe is de lockdown voor de mensen die al suïcidale gedachten hadden?
“We zien dat mensen die al worden behandeld of op wachtlijsten staan andere vormen van hulp krijgen. Sommigen spreken hun hulpverlener door te videobellen, anderen hebben deze periode even helemaal geen contact meer met hun hulpverlener. Vanwege de pandemie worstelen sommige mensen met mentale problemen nu nog meer met hun zelfmoordgedachten en hebben ze weinig afleiding. Dat is gevaarlijk. Maar er is ook een andere kant aan deze crisis.”
Leg uit.
“Er is meer saamhorigheid. Mensen moedigen elkaar aan om naar elkaar om te kijken en een bloemetje te sturen. Er zijn bellers die zich eerder eenzaam voelden en nu minder, omdat er meer mensen zijn die alleen thuis zitten. Of mensen die eerder overspoeld werden met zelfmoordgedachten, maar zich nu vooral zorgen maken om het coronavirus.”
Waar gaan de telefoontjes die jullie krijgen voornamelijk over?
“Er zijn mensen die bellen terwijl ze een suïcidepoging doen, dat is heel heftig. Andere gesprekken kunnen gaan over de angsten van mensen. Veel bellers willen niet dood, maar zien door hun problemen geen andere uitweg. Ze weten niet hoe ze uit hun diepe dal kunnen komen. Daar helpen wij bij.”
Lees ook
Zelfmoordpreventielijn 113 bereidt zich voor op toename hulpvragen door coronacrisis
Zijn jullie bang voor wat de gevolgen van het coronavirus kunnen zijn?
“Ja. We vrezen voor meer zelfmoordpogingen als er geen actie wordt ondernomen. Mensen met mentale problemen moeten sneller ergens terecht kunnen. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn nu al te lang. De verwachting is dat er komende tijd alleen maar meer mensen met psychische klachten bij zullen komen.”
Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl.