De topambtenaren van de Tweede Kamer zijn vrijdagmiddag opgestapt, onder wie de griffier van de Tweede Kamer. Zij stellen dat het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib politiek is gemaakt.Het beschermen van de veiligheid van de medewerkers is daarmee op de achtergrond geraakt.

Topambtenaren Tweede Kamer stappen op om zaak-Arib
Topambtenaren
“Wij kwalificeren de cultuur in de Tweede Kamer als vaak onveilig en daardoor ongezond”, schrijven de vijf leden van het managementteam in een mail aan de Kamermedewerkers.
De vijf MT-leden schrijven “ontsteld” te zijn over de wijze waarop met het besluit tot het instellen van een onderzoek tegen mogelijk grensoverschrijdend gedrag Arib is omgegaan. “Het onderzoek is politiek gemaakt, ambtenaren zijn beschadigd, er bleek nauwelijks aandacht voor de melders en de integriteit van het MT is geschaad.”
De ambtelijke leiding zegt meerdere keren bij de politieke leiding aandacht te hebben gevraagd voor sociale veiligheid. “Het schaden van onze integriteit betreuren wij zeer en wij laten de organisatie dan ook met een zeer ongerust gevoel achter als het gaat om veilig en collegiaal werken.”
Spanning
Naast de griffier heeft ook het hoofd HR ontslag genomen. Zij fungeerde als aanspreekpunt tussen het presidium – het algemeen bestuur van de Tweede Kamer – en het onafhankelijk onderzoeksbureau Hoffman. Laatstgenoemde gaat in opdracht van het presidium het onderzoek naar Arib uitvoeren.
In een aparte mail aan de ambtenaren van de Tweede Kamer schrijft de nu opgestapte griffier Simone Roos dat zij, sinds haar aantreden in juni 2018, heeft gemerkt dat er “spanning zit in de politiek-ambtelijke verhoudingen, posities en omgangsvormen”. Omdat zij, evenals de overige vier MT-leden, “onze taken niet meer naar eer en geweten en veilig kunnen uitoefenen, kunnen wij onze verantwoordelijkheid niet langer nemen”, schrijft Roos.
Kwalijke zaak
“Een hele kwalijke zaak”, vindt or-voorzitter Michel Meerts de gang van zaken rondom het onderzoek naar Arib. Hij verwijt het presidium dat het niet is opgekomen voor ambtenaren. De politiek kan volgens hem niet “eindeloos” doorgaan met het beledigen van ambtenaren. “Er is op de man gespeeld, zonder dat ambtenaren zich konden verweren”, zegt Meerts. “Schandalig.”
Volgens hem is de rek eruit bij veel ambtenaren die voor de Kamer werken. Hij heeft geen idee hoe het verder moet. Begin volgende week komt de ondernemingsraad bijeen om zich te beraden op de ontstane situatie.
