De organisatie die de Oscars uitreikt, heeft nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Vanaf 2024 moeten deze ervoor zorgen dat er meer rekening wordt gehouden met diversiteit.
Nieuwe diversiteitsrichtlijnen Oscars, Kirstie Alley is woest: 'Een schande voor kunstenaars'
De filmmakers moeten volgens deze nieuwe regels aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alleen dan maken ze kans op de Oscar voor ‘beste film’. Maar daar is niet iedereen over te spreken. Actrice Kirstie Alley is woest.
Diversiteitsrichtlijnen
The Academy of Motion Picture Arts ligt al lange tijd onder vuur. Er zou te weinig diversiteit zijn onder de acteurs en regisseurs die de prijzen en nominaties in de wacht slepen.
De nieuwe richtlijnen zijn onderdeel van een vijfjarenplan om de diversiteit op en achter het grote scherm te stimuleren. In het plan staan onder andere percentages en aantallen voor het aannemen van mensen met een niet-witte huidskleur, vrouwen, gehandicapten en lhbt’ers. Dit heeft niet alleen betrekking op acteursrollen, maar ook functies zoals productiemedewerker, marketingmedewerker en stagiair(e).
“Wij geloven dat deze inclusie-standaarden langdurende, essentiële veranderingen in onze industrie zullen versnellen”, stellen de twee hoogste bestuurders van de Academy in een verklaring.
Nog niet van kracht
Bij de komende Oscar-uitreiking zullen de nieuwe regels nog niet van kracht zijn. Films die vanaf 2024 strijden voor de prestigieuze prijzen, moeten aan minstens twee van de vier voorwaarden voldoen. Deze standaarden gaan over casting en onderwerp, personeel achter de schermen, stage- en opleidingsmogelijkheden en marketing en publiciteit.
Lees ook
Deze jongen staat symbool voor oscarwinnende korte film ‘Hair Love’
Kirstie Alley
De nieuwe regels vallen niet bij iedereen in de smaak. Actrice Kirstie Alley, bekend van onder andere Look Who’s Talking en Cheers, noemt het een ‘schande voor kunstenaars’.
“Kun je je voorstellen dat je Picasso had verteld wat er op zijn verdomde schilderijen moest staan. Jullie zijn gek geworden”, twittert ze. In een andere tweet vervolgt ze haar verhaal: “Ik zit al veertig jaar in de Motion Picture Academy. De Academy viert de vrijheid van ongebrande kunstenaarschap, uitgedrukt in films. De nieuwe regels om in aanmerking te komen voor ‘beste film’ zijn dictatoriaal en anti-artiest.”
https://twitter.com/kirstiealley/status/1303504544761106441
I’ve been in the motion picture Academy for 40 years. The Academy celebrates freedom of UNBRIDLED artistry expressed through movies. The new RULES to qualify for “best picture” are dictatorial .. anti-artist..Hollywood you’re swinging so far left you’re bumping into your own ass
— Kirstie Alley (@kirstiealley) September 9, 2020
#OscarsSoWhite
In 2016 heerste er veel onvrede over het tekort aan diversiteit bij de Oscars. Toen ontstond op Twitter een discussie onder de hashtag #OscarsSoWhite. De aanleiding daarvoor was dat twee jaar op rij alleen witte deelnemers in de prijzen waren gevallen. Sinds de massale demonstraties tegen geïnstitutionaliseerd racisme deze zomer, ligt Hollywood steeds meer onder een vergrootglas.
Lees ook
Heath Ledger weigerde ‘homo-grappen’ te maken bij de Oscar-uitreiking