De lente wil nog niet zo vlotten. Grijze dagen, regen, onweer, hagel en wind: het komt allemaal voorbij. Maar één ding is zeker: vorst is verleden tijd.
Als we de volksweerkunde moeten geloven tenminste.
Volkswijsheden
Zaterdag was het de laatste dag van de IJsheiligen. Daarmee worden een paar dagen in mei bedoeld, die vernoemd zijn naar katholieke heiligen. Volgens de volkswijsheden is het op deze dagen de laatste keer in het voorjaar dat het kan vriezen in ons land.
Dat we op die volksweerkunde kunnen rekenen, staat helaas niet vast. Het zijn verhalen uit de overlevering: soms gebaseerd op waarnemingen en soms van religieuze aard. Omdat boeren nog niet konden rekenen op weermodellen of berekeningen, moesten ze het hebben van die overlevering.
De overlevering resulteerde ook in een hele hoop boerenwijsheden en spreuken over het weer. Uitspraken waar geen bewijs voor was, maar die wel houvast bieden omdat ze zaken beschrijven die vaak voorkomen. Een greep uit de tegeltjeswijsheden:
Broedt de spreeuw al in april, dan is een schone meimaand op til.
Geeft januari een sneeuwtapijt, dan zijn we gauw de winter uit.
April veranderlijk en guur, brengt hooi en koren in de schuur.
IJsheiligen
Ondanks dat de IJsheiligen ongeveer het bekendste fenomeen uit de volksweerkunde is, is het geen onomstotelijk feit. De laatste vorst blijkt namelijk in de loop der jaren te verschuiven. Toch blijkt uit onderzoek van Weer.nl dat we nog aardig op de IJsheiligen kunnen vertrouwen.
Maar dat het niet zal vriezen is een schrale troost met dagenlange regenbuien in het verschiet. De zon laat amper van zich zien en we kunnen nog altijd wolken, regen, hagel én onweer verwachten. Ook de temperatuur blijft laag: we moeten het voorlopig doen met maximaal 15 graden.
Fijn voor de natuur, aangezien er op sommige plaatsen al net zoveel regen is gevallen als normaal gesproken in de hele maand mei. Maar toch kijkt iedereen uit naar zonniger lenteweer, zodat de regenjas en de paraplu thuis kunnen blijven. Daarom klampen we ons ook maar stevig vast aan de volkswijsheid: ‘In mei nat, een droge juni volgt haar pad.’