In het programma ‘De Reis Van Je Genen’ gaat Loes op zoek naar haar biologische vader. Hij woont in Amerika, en weet niet van het bestaan van zijn dochter af.
“Het gevoel dat ik welkom ben, heb ik niet altijd gehad”, vertelt Loes in het programma.
In het programma ‘De Reis Van Je Genen’ gaat Loes op zoek naar haar biologische vader. Hij woont in Amerika, en weet niet van het bestaan van zijn dochter af.
“Het gevoel dat ik welkom ben, heb ik niet altijd gehad”, vertelt Loes in het programma.
Vanaf midden jaren vijftig tot 1994 waren op vliegbasis Soesterberg Amerikanen gelegerd. Loes’ vader was één van die militairen, maar zij weet bijna niets over hem. “Mijn moeder heeft nooit verzwegen dat hij een Amerikaan was. Op een gegeven moment wil je wat meer weten, maar mijn moeder wist zijn naam niet meer. Alleen zijn voornaam; John.”
Of ze een relatie hadden, is Loes nooit duidelijk geworden. “Ik weet wel dat hij haar soms kwam ophalen, dan gingen ze met elkaar uit. Maar hoe lang dat geweest is, is mij niet bekend. Ik denk dat daar best veel oud zeer zit. Zij mocht bijvoorbeeld niet bij haar ouders op bezoek komen als het licht was, met haar dikke buik.”
Wanneer Loes vijf is, trouwt haar moeder met een andere man. Hij heeft al een dochter. “Ik heb mij altijd anders gevoeld. Ik was best wel donker. Mensen zeiden dat ook altijd: ‘Waar kom jij vandaan?’ Als ik foto’s zie van de kleuterschool, zie ik mezelf met donkere staarten. In een klas vol lichtere kinderen.”
“Als je zelf kinderen krijgt, ga je ook beseffen: er is nog iets.” Ze wil haar DNA vergelijken met andere profielen uit de wereldwijde databanken. “Als hij nog leeft, wordt hij er niet jonger op.”
Loes heeft hoge matches in de databanken. Sterker nog: haar vader staat er zelf in. Hij heeft dus ook zijn DNA getest. Deskundige Els Leijs stuit op zijn mailadres, van waaruit Caroline Tensen met hem kan FaceTimen. John vertelt haar dat hij in de databank heeft gezien dat hij een hoge match heeft, maar wat betekent die match?
Aan Caroline de taak om hem te vertellen dat hij een dochter heeft. Een grote verrassing voor de 84-jarige man uit Californië. Maar hij wil Loes zeker ontmoeten. Maar de grenzen naar Amerika zijn vanwege COVID gesloten, dus dat moment zal moeten worden uitgesteld.
Op het moment dat de grens van Canada opengaat, stapt John – samen met zijn vrouw – meteen in de auto. Ondanks zijn leeftijd rijdt John in vijf dagen van Californië naar Canada, zo’n 2300 kilometer. “We gaan mijn dochter ontmoeten”, vertelt John ontroerd.
Vanaf het moment dat John weet van Loes’ bestaan, vindt hij het belangrijk om haar te leren kennen. Zelf verloor hij zijn vader op elfjarige leeftijd. “Ik begrijp dat gemis. Het is jammer dat ik het al die jaren niet heb geweten”, zegt hij met tranen in zijn ogen.
Wanneer de twee elkaar eindelijk in de armen vallen, houdt niemand het meer droog. “Iemand die naar je uitkijkt, dat zegt eigenlijk alles. Het gevoel dat ik welkom ben, heb ik niet altijd gehad”, aldus de dolgelukkige Loes.
De hele aflevering terugkijken? Dat kan hier.