Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van woensdag 16 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van woensdag 16 december lees je hier terug.
De cijfers van de afgelopen 24 uur:
– 12.844 nieuwe coronabesmettingen
– 77 nieuwe sterfgevallen
– 2.003 coronapatiënten in het ziekenhuis, 536 op de IC
21.52: Harde kritiek uit Tweede Kamer op ‘late’ start inenting in Nederland
Vanuit de Tweede Kamer klinkt harde kritiek op de vaccinatiestrategie van zorgminister Hugo de Jonge. Tijdens een spoeddebat donderdagavond toonden PVV, PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en DENK hun verontwaardiging over de melding van de minister dat de eerste vaccins op 8 januari kunnen worden toegediend. Veel andere landen beginnen al deze maand of zijn al begonnen. De Kamer vindt dat de voorbereiding al lang klaar had moeten zijn, omdat het al maanden bekend is dat de vaccins eraan komen.
Zowel de oppositie- als de coalitiepartijen willen van De Jonge weten waarom het veel andere Europese landen wel lukt dit jaar de eerste prikken te zetten. PVV-leider Geert Wilders spreekt van “amateurisme, een blamage”. “Waarom hebben de GGD en de minister hun zaakjes niet op orde?” Ook wil hij weten waarom de callcenters nog niet kunnen draaien en de IT-systemen nog niet zijn getest. “Nederland loopt weer achteraan en het is niet de eerste keer dat de minister klungelt.”
We hebben maar één oproep aan minister De Jonge. 👇 pic.twitter.com/3sQdWVql4V
— Lilian Marijnissen (@MarijnissenL) December 17, 2020
18.18: Kamer debatteert vanavond nog over vaccinatiestrategie
De Tweede Kamer debatteert donderdagavond, de laatste dag voor de kerstvakantie van het parlement, nog over de vaccinatiestrategie. De Tweede Kamer is ontstemd omdat omringende landen aangeven dat ze in de laatste week van december de eerste vaccinaties gaan zetten, terwijl in Nederland de eerste vaccinatie pas op 8 januari wordt gezet.
Starten alle EU landen nog dit jaar met vaccineren? Nee, toch niet. Er is 1 landje (…).
Komop, schouders eronder en aan de slag! pic.twitter.com/09Jy6BU3oW
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) December 17, 2020
17.51: ‘Eerste coronavaccinatie in Nederland op 8 januari’
De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland zal op 8 januari gezet worden, mits het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt. Dat meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is dit de snelst haalbare planning van de GGD en het RIVM, die zorgvuldig, veilig en verantwoord is.
Vanaf 4 januari wordt de eerste groep uitgenodigd. Die groep bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. Het vaccineren start op drie locaties. Op 18 januari wordt dat uitgebreid naar 25 locaties. Mensen krijgen twee prikken met een tussenperiode van drie weken.
De eerste 500.000 doses worden naar verwachting nog dit jaar geleverd, vlak na het besluit van de Europese Commissie. Dat wordt woensdag verwacht.
17.33: Bij goedkeuring Pfizer-vaccin snel kleine voorraad voor Nederland
Als het vaccin van Pfizer maandag wordt goedgekeurd, heeft de farmaceut nog voor het eind van het jaar een kleine voorraad voor ons land beschikbaar.
Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. Het zou om een voorraad van tienduizend vaccins kunnen gaan, net als in België. Wanneer de eerste prikken kunnen worden gegeven, is niet aan Pfizer om in te schatten. Wel is volgens Pfizer bij de Nederlandse verantwoordelijke partijen inmiddels bekend wat de mogelijkheden voor levering zijn.
De levering staat of valt echter met de goedkeuring, en daar wordt op gewacht. Het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben gemaakt, wordt maandag naar verwachting goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.
16.49: Voorzichtige plannen Amsterdam voor kleine festivals in lente
Amsterdam hoopt in het voorjaar weer kleine festivals en evenementen te kunnen houden, waarbij bezoekers via een sneltest op corona kunnen worden getest. Het gaat eerst om kleine evenementen tot vijfhonderd bezoekers en daarna om de iets grotere bijeenkomsten, tot tweeduizend mensen.
De grote evenementen van meer dan tweeduizend bezoekers worden nu al naar het najaar verplaatst. Zo ontstaat ruimte voor veilige experimenten met kleine festivals, die snel op poten kunnen worden gezet en kunnen plaatsvinden als wordt voldaan aan de landelijke coronamaatregelen. “Dat is fijn voor het publiek en zorgt eindelijk weer voor inkomsten voor de honderden Amsterdamse artiesten, medewerkers, toeleveranciers en andere ondernemers die afhankelijk zijn van evenementen”, laat burgemeester Femke Halsema weten aan de gemeenteraad.
In februari bekijkt de burgemeester voor welke evenementen de voorbereiding kan starten. Ze neemt dan ook een besluit over de viering van Koningsdag (27 april), de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. “De hoop en verwachting is dat er dan meer duidelijk zal zijn over de inzet van vaccins en sneltesten.”
16.31: België begint meteen na kerst met inenten
België ent “onmiddellijk na kerst” de eerste mensen in tegen het coronavirus. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) aangekondigd. Dan moet fabrikant Pfizer-BioNTech wel woord houden en volgende week al een eerste ‘symbolische’ partij vaccins leveren.
België zou volgende week al mogen rekenen op tienduizend doses, zei Vandenbroucke eerder. Dat is genoeg voor vijfduizend mensen.
15.54: Nieuw dagrecord: 12.844 nieuwe positieve tests
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.844 nieuwe positieve coronatesten geturfd, een nieuw dagrecord. Dat hoge cijfer heeft mogelijk te maken met een inhaalslag na een storing in het registratiesysteem van de GGD’en eerder deze week.
Tussen dinsdagochtend en woensdag werden 11.202 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op dinsdag rapporteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu juist veel minder coronagevallen, bijna 6.700. Dat was lager dan gebruikelijk door de computerstoring. In de dagen ervoor kwamen er meer dan 8.000 gevallen per etmaal bij, met een uitschieter naar 9.902 op zondag.
Het RIVM gaf woensdag aan dat het niet is na te gaan hoeveel van de gemiste gevallen waren doorgegeven en hoeveel nog verwerkt moesten worden. Het zou nog tot vrijdag kunnen duren voordat alle gemiste meldingen alsnog zijn verwerkt.
Vragen over de coronamaatregelen?
➡️ https://t.co/5G9l5D81DB
➡️ @Rijksoverheid
➡️ 0800-1351Vragen over de vaccinatie?
➡️ https://t.co/84OlWQHCr7
➡️ @MinVWSVragen over (je laten) testen?
➡️ @GGDGHORNL
Direct een afspraak maken? 0800-1202 of https://t.co/w3QfmiIeZM. pic.twitter.com/CRzkGZCvxe— RIVM (@rivm) December 11, 2020
15.50: Europese leiders in zelfisolatie na contact met Macron
Meerdere Europese leiders zijn in zelfisolatie gegaan nadat ze de afgelopen dagen contact hebben gehad met de Franse president Emmanuel Macron. De premiers van Spanje, Portugal en België, Pedro Sánchez, António Costa en Alexander De Croo, blijven voorlopig thuis. Net als EU-president Charles Michel.
Macron testte donderdag positief op het coronavirus. Ook de Franse premier Jean Castex is in quarantaine gegaan vanwege contact met Macron, maar hij heeft donderdag negatief getest.
De Franse leider was aan het einde van vorige week nog bij een Europese top met onder anderen Mark Rutte en Angela Merkel. Een woordvoerder van Merkel heeft donderdag laten weten dat de bondskanselier enkele dagen na de top negatief heeft getest op het virus. De Duitse regering heeft laten weten dat Merkel tijdens de top constant een mondkapje op had en dat ze zich aan alle maatregelen heeft gehouden.
De Franse president vertoonde enkele symptomen van het virus. Hij voelt zich nog goed genoeg om te kunnen werken en zal volgens het presidentieel paleis zijn taken vanuit huis vervullen.
14.09: België begint meteen na Kerstmis met inenten
België ent “onmiddellijk na Kerstmis” de eerste mensen in tegen het coronavirus. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) aangekondigd. Dan moet fabrikant Pfizer-BioNTech wel woord houden en volgende week al een eerste ‘symbolische’ partij vaccins leveren.
België zou volgende week al mogen rekenen op 10.000 doses, zei Vandenbroucke eerder. Dat is genoeg voor 5000 mensen.
11.27: ‘EU-landen starten direct na kerst met vaccinaties’
Landen binnen de Europese Unie zijn van plan om 27 december te starten met het vaccineren tegen Covid-19. Dat maakte de Duitse minister van Volksgezondheid donderdagochtend bekend.
“Duitsland start, mits de vaccinatie komende week wordt gekeurd door het Europese Medicijn Agentschap (EMA) op 27 december. Andere EU-landen willen ook op die datum starten”, aldus de minister bij een bijeenkomst met Merkel en afgevaardigden van het bedrijf BioNTech dat een van de vaccins ontwikkelt.
Of Nederland ook al op deze datum kan beginnen is onzeker. Minister Hugo de Jonge liet eerder weten dat de IT-systemen die nodig zijn om het vaccineren goed te laten verlopen nog in ontwikkeling zijn. De Jonge beloofde begin volgende week meer informatie te hebben over hoe en wanneer het vaccineren kan beginnen.
10.55 Verkeersdrukte na aankondiging lockdown afgenomen, maar minder dan in maart
De verkeersdrukte nam af op dinsdag, de eerste dag van de lockdown, maar lang niet zo veel als tijdens de eerste lockdown in maart. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Met name op de snelwegen rijden minder auto’s.
Afgelopen dinsdag was het aantal auto’s op de snelweg 18 procent lager dan begin maart, toen er nog geen coronamaatregelen van kracht waren. In de weken voor de nieuwe lockdown was het telkens nog 15 procent rustiger op dinsdag. Nederlanders pakten ook al minder de auto nadat de gedeeltelijke lockdown half oktober was afgekondigd en dat effect lijkt nu iets versterkt. Het was deze dinsdag nog wel drukker op de weg dan eind maart, toen de ‘intelligente lockdown’ was afgekondigd vanwege de eerste coronagolf. De drukte op de snelwegen was destijds bijna gehalveerd.
10.45: Emmanuel Macron positief getest op corona
De Franse president Emmanuel Macron is positief getest op het coronavirus. Dat maakten de Franse autoriteiten donderdagochtend bekend. De 42-jarige Macron vertoonde deze week de eerste symptomen van het virus. Hij moet zeven dagen in quarantaine. Daarom werkt hij de komende dagen vanuit huis. Waar de president besmet is geraakt, is niet bekend.
Macron is niet de eerste regeringsleider die besmet raakt met het virus. Ook Donald Trump, Boris Johnson en Jair Bolsonaro hebben het virus onder de leden gehad.
08.50: ‘Coronavaccin Johnson & Johnson in voorjaar klaar’
De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) verwacht zijn coronavaccin in het voorjaar van volgend jaar klaar te hebben. In maart of april zou het middel ingezet kunnen worden voor vaccinatie.
Dat zei de Belgische topbestuurder Paul Stoffels van J&J op de Belgische televisie. “De eindmeet voor ons vaccin is in zicht.”
07.55: Sir Ian McKellen (81) dolblij na het krijgen van coronavaccin
De Lord Of The Rings-acteur sir Ian McKellen voelt zich ‘euforisch’ nadat hij gevaccineerd is tegen het coronavirus. De Britse acteur noemde het ‘een heel speciale dag’ op social media.
Op het Twitteraccount van de National Health Service England is McKellen te zien nadat hij het vaccin heeft gekregen. ‘Ik hoop oprecht dat wanneer meer mensen gevaccineerd worden, we weer terug kunnen keren naar een normalere manier van leven. Ik voel me gezegend dat ik dit vaccin heb mogen krijgen.’ De acteur voegde eraan toe dat de ‘operatie’ volledig pijnloos was.
https://twitter.com/NHSEnglandLDN/status/1339314869598818311
07.30: Ook minister van Binnenlandse Zaken VS besmet met coronavirus
Ook David Bernhardt, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, is positief getest op het coronavirus. Dat gebeurde woensdag, voor een geplande bijeenkomst met president Donald Trump in het Witte Huis.
Bernhardt is de zoveelste persoon in Trumps entourage die besmet is geraakt met het coronavirus.
06.00: Aantal nieuwe besmettingen Duitsland weer hoog maar stabiel
Een dag nadat Duitsland een verdubbeling tot recordhoogte van het aantal nieuwe coronabesmettingen en bijna duizend nieuwe sterfgevallen meldde, is donderdag het aantal nieuwe besmettingen stabiel gebleven en het aantal sterfgevallen wat lager.
Het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, heeft 26.923 nieuwe besmettingen geregistreerd in de laatste 24 uur.
05.00: VS heeft opnieuw record aantal coronadoden en -besmettingen
De Verenigde Staten hebben woensdag opnieuw recordaantallen coronadoden en -besmettingen in de laatste 24 uur gemeld. Meer dan 3700 personen bezweken in het afgelopen etmaal aan het longvirus, dat in dezelfde 24 uur bij ongeveer 250.000 personen werd vastgesteld.
04.00: ‘Joe Biden volgende week gevaccineerd tegen corona’
De aanstaande president van de Verenigde Staten, Joe Biden, wordt naar verwachting volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt nieuwszender CNN. Biden is van plan zichzelf in het openbaar te laten inenten tegen het dodelijke longvirus.
01.00: Minister wil reizigersverklaring dat reis noodzakelijk is
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen reizen. Het kabinet wil niet-noodzakelijke reizen ontmoedigen in verband met de coronamaatregelen.
Lees ook
Angela Merkel gaat viral met emotiolnele oproep: ‘Het spijt me echt’
– Hoe kom je in coronatijden de winter door? Deze psycholoog geeft tips.