Koning Willem-Alexander staat voor het eerst met zijn baard afgebeeld op een munt. De munt is ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Woudagemaal in Lemmer.

Ja hoor, hij staat erop: herdenkingsmunt toont koning Willem-Alexander, mét baard
Eerder was het nog de vraag of de koning met of zonder baard op de munt zou staan. Wij belden zelfs met twee experts over de kwestie.
Herdenkingsmunt Woudagemaal
De herdenkingsmunt is ontworpen door kunstenaar Berend Strik, die de koning met een wapperende Friese vlag op de achtergrond portretteert. Op de andere zijde wordt het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief afgebeeld. Het is de negende herdenkingsmunt die wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.
De ceremoniële eerste slag van de munt vindt plaats op 7 oktober. Dat is tevens de officiële dag dat het stoomgemaal honderd jaar bestaat. De munt heeft een waarde van vijf euro en is een wettig betaalmiddel in Nederland. Voor verzamelaars is er ook een goudkleurig Tientje met een waarde van tien euro.
UNESCO
Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het gemaal in 1920. Sinds 1998 staat het gemaal op de UNESCO-werelderfgoedlijst en behoort daarmee tot één van de tien werelderfgoeden in Nederland. Het stoomgemaal speelt vandaag de dag nog een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding en wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet.
NLse ingenieurs hebben veel kennis over watermanagement en delen die met de hele wereld. Symbool hiervoor staat het Woudagemaal. Dit stoomgemaal is een @Unesco_NL monument en bestaat op 7 oktober 100 jaar. Dan verschijnt het #Woudagemaalvijfje. Het ontwerp is van @BerendStrik pic.twitter.com/vTPVkI8AFm
— Ministerie van Financiën (@Financien) September 3, 2020
Lees ook
Wij belden twee experts over jawel, de baard van Willem-Alexander