Willem-Alexander was zo verliefd op Máxima, dat hij bereid was het koningschap op te geven om met haar te kunnen trouwen. Dat is te zien in de vierdelige BNNVARA-documentaire ‘Een Porseleinen Huwelijk’.

Willem-Alexander dreigde troon op te geven in aanloop huwelijk: 'Hij was zo verliefd op Máxima'
Willem-Alexander
Een jaar voor de bruiloft ontstond een conflict tussen toenmalig minister-president Wim Kok, de kroonprins en koningin Beatrix over de eventuele aanwezigheid van Máxima’s vader Jorge Zorreguieta.
Dat maakten de makers van de documentaire op uit niet eerder openbaar gemaakte gespreksverslagen van diplomaat Max van der Stoel. Willem-Alexander en premier Kok verklaarden altijd dat het Zorreguieta’s eigen keuze was om afwezig te zijn bij de bruiloft van zijn dochter. Dat is woensdag precies twintig jaar geleden.
Uit de aantekeningen blijkt echter dat Kok vond dat Zorreguieta er niet bij kon zijn. De reden: omdat hij tussen 1976 en 1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de Argentijnse dictatuur.
Boos
Die boodschap kwam als een verrassing voor Beatrix. “Hare Majesteit schrok, had het niet zo duidelijk gehoord”, aldus het gespreksverslag. Willem-Alexander werd boos en voelde zich voor het blok gezet. Beatrix realiseerde zich vervolgens dat de kwestie grote gevolgen kon hebben voor de toekomst van de monarchie.
Volgens dominee Carel ter Linden, vertrouweling van de koninklijke familie, was Willem-Alexander zo verliefd dat hij bereid was het koningschap op te geven. “Het is ook wel duidelijk geworden dat er ook grenzen waren als het ging om de keuze van zijn vrouw. Dat het wat Máxima betreft zo was, het is of haar of ik stap eruit”, aldus Ter Linden.
Toestemming kabinet
Zorreguieta was aanvankelijk helemaal niet bereid om weg te blijven bij de bruiloft. Uiteindelijk moesten Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hem overtuigen om weg te blijven.
Ook moest stevig onderhandeld worden over de tekst van Zorreguieta’s verklaring. Toen hij eenmaal had verklaard dat hij bereid was om niet aanwezig te zijn, kon het kabinet toestemming geven voor het huwelijk.
