In de nieuwe LINDA.175 ‘ETEN IS HET NIEUWE ROKEN’ vertellen we je alles over voeding. Want tegenwoordig lijkt álles kankerverwekkend en ongezond te zijn, of juist wonderen voor je lichaam te verrichten.
Om voor eens en voor altijd duidelijkheid te brengen in de wereld van voedselhypes, biologische paprika’s en linksdraaiende Himalaya-yoghurt, spreken we (online) diëtist en voedingsdeskundige Jonathan Klaassen (29) over wat nou écht goed is voor je lijf.
Lees ook
Alles over (h)eerlijk eten in de nieuwe LINDA.175 ‘Eten is het nieuwe roken’
1. Zoetstoffen zijn gevaarlijk voor onze gezondheid
“Dat is echt een fabel. Men denkt vaak dat zoetstoffen slecht voor je zijn, maar zoetstoffen worden heel goed onderzocht voordat ze in producten zitten. Wetenschappers onderzoeken eerst of ze veilig zijn. Aspartaam is vaak onderzocht, omdat men denkt dat het onveilig is. Maar de stof is, in een normale hoeveelheid, gewoon veilig. Je hoeft niet bang te zijn dat het je gezondheid kan beschadigen. Elke zoetstof heeft een aanvaardbare dagelijkse inname. Dat is de hoeveelheid van de stof die je mag innemen. Je mag zo vier à zes liter (!) light frisdrank – met aspartaam – binnenkrijgen voordat het schadelijk voor je is. Daarom kun je concluderen dat zoetstoffen veilig zijn.”
2. Biologisch eten is écht gezonder
“Dat wordt vaak gezegd, maar het is totaal niet waar. Als je een betere keuze wil maken voor het milieu is biologisch eten absoluut beter, maar als je denkt dat het meer voedingsstoffen bevat: dat is niet zo. Qua voedingsstoffen zijn biologische en niet-biologische producten gelijk. Biologische groenten en fruit worden minder bespoten, terwijl niet-biologisch eten bespoten wordt met pesticiden om bacteriën en insecten tegen te gaan. Maar ook daar is men nauwkeurig in, dus het kan geen schade brengen aan onze gezondheid. Biologisch eten scoort alleen beter voor het milieu en voor het dierenwelzijn.”
3. Superfoods zijn helemaal niet zo super als ze lijken
“Ze kunnen een leuke toevoeging zijn op je voedingspatroon en om er goede voedingsstoffen uit te halen. Momenteel lijkt het wel alsof dit wonderproducten zijn, maar dat is niet waar. De term ‘superfood’ is niet wettelijk beschermd, dus iedere fabrikant mag zijn product zo noemen. Alles is tegenwoordig een superfood. Er worden veel claims gedaan rondom dat soort eten, maar die kloppen niet of zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Een banaan of een broccoli kun je namelijk ook als superfood zien. Ze zijn leuk voor de variatie, maar zeker geen wonderproducten. Dat is een marketinghype.”
4. E-nummers zijn (E-norm) kankerverwekkend
“Realiseer dat E-nummers goed worden onderzocht. Het zijn hulpstoffen die door de fabrikant worden toegevoegd om een product bepaalde eigenschappen te geven, zoals zoetstoffen, kleurstoffen of smaakversterkers. Deze worden vooraf heel goed onderzocht of ze veilig zijn of niet. Er zijn ook honderden varianten van E-nummers. Bepaalde vitamines worden zelfs als E-nummer gebruikt, dus ze kunnen ook natuurlijk zijn. De schadelijkheid is getest: daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ik kan me voorstellen dat mensen er een angstig gevoel bij krijgen. Maar we stellen tegenwoordig ook zoveel eisen aan onze producten: ze moeten lang houdbaar zijn en lekker smaken. Dan kun je jezelf afvragen of we überhaupt zonder E-nummers kunnen.”
5. Voorgesneden groenten hebben geen voedingswaarden meer
“Het is inderdaad zo dat voorgesneden groenten minder vitamines bevatten. Hetzelfde geldt voor kant-en-klaar maaltijden. Wil je meer voedingsstoffen tot je nemen? Dan is het raadzaam om vers te koken. Blik- en diepvriesgroenten zijn ook beter dan voorgesneden groenten, deze bevatten wél veel vitaminen.”
6. Het is goed om te detoxen met een sapkuur
“Dat moet je alleen doen als het echt goed voelt. Maar als je kijkt naar je lichaam, zie je dat het genoeg organen heeft die zichzelf reinigen. Bij een detox gaan we er vanuit dat het lichaam gifstoffen in zich heeft en dat het gereinigd moet worden. Maar dat kan het lichaam zelf wel. Een detox is niet nodig. Mocht je het een keer doen, dan is ’t geen ramp. Maar ik zou niet regelmatig detoxen omdat je dan belangrijke voedingsstoffen mist. Een goede basis moet je uit je voeding halen.”
7. Vlees is kankerverwekkend
“Het is inderdaad zo dat bewerkt en rood vlees niet goed zijn en dat ze kankerverwekkende stoffen bevatten. De richtlijn is om niet meer dan 500 gram rood of bewerkt vlees per week te eten. Het eten ervan kan een effect hebben, maar dat is niet groot. Het is goed om de nuance te zien. Het heeft maar een beperkte invloed op of je uiteindelijk kanker krijgt of niet. Erfelijkheid, leeftijd, overgewicht, roken of alcohol zijn andere risicofactoren, waardoor je veel meer kans op kanker krijgt.”
Lees ook
OM eist celstraf tegen Belgische ouders nadat baby overleed door superfoods
8. Suikerverslavingen bestaan
“Deze is gelukkig niet waar. Het is zo dat producten met veel suiker ontzettend lekker zijn, en je ook de drang voelt om ze te eten. Suiker activeert namelijk het beloningscentrum in je hersenen en maakt het geluksstofje dopamine aan. Maar verslaafd zijn zoals bij tabak, alcohol en drugs? Dat kan niet.”
In het boek Voedsel voor je geest legt Jonathan Klaassen haarfijn uit wat je wel en niet moet geloven en onderbouwt dit wetenschappelijk.
Zin in meer van dit soort verhalen? Abonneer je nu op onze Gezond & Gezellig-nieuwsbrief: een wekelijkse brief versgevuld met artikelen rondom gezond eten, afvallen en bewegen.