De voedselveiligheid in Nederland wordt niet goed gecontroleerd. Risico’s worden te laat ontdekt, waardoor mensen onnodig ziek worden.
Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in een rapport.
Paardenvlees en fipronil
Nederland kende in de afgelopen jaren meerdere incidenten met voedsel; er werd salmonella aangetroffen in gerookte zalm, er was het paardenvlees-schandaal en de uitbraak van Q-koorts waaraan mensen overleden. Ook de Fipronil-affiare in 2017 deed veel stof opwaaien.
Voedselveiligheid
Nu blijkt dat het er niet goed voorstaat met de voedselveiligheid in Nederland. Risico’s rond voedsel worden niet op tijd opgemerkt door een ‘versnipperd systeem’. Daarom is volgens de OVV een steviger veiligheidsysteem nodig.
Hele wereld
Voedsel komt nu vanuit de hele wereld naar Nederland. Daardoor is het ook moeilijker om de risico’s rond etenswaren te beheersen. “Voedsel en grondstoffen komen van over de hele wereld en de handelsstromen zijn te complex om de risico’s ervan te overzien”, schrijft de OVV.
Kritiek NVWA
De Onderzoeksraad is ook kritisch op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In Nederland is de NVWA verantwoordelijk voor de veiligheid van ons voedsel, maar volgens de OVV schieten zij daarin tekort. Er is onvoldoende capaciteit en deskundigheid bij de organisatie.
Volgens minister Bruno Bruins van Volksgezondheid biedt het rapport “goede aanknopingspunten ter versterking van het voedselveiligheidsysteem.” De NVWA wilde niet inhoudelijk reageren.