Russische militairen hebben het vliegveld van de grootste stad van Kazachstan, Almaty, ingenomen. Russische media melden dat sinds donderdag ‘dag en nacht’ troepen invliegen vanuit Rusland.

Russische militairen nemen Kazachs vliegveld Almaty in, geweld gaat door
De militairen moeten onder meer strategische objecten beveiligen en de Kazachse regering helpen de orde te handhaven.
Russische militairen
Ondertussen gaat het geweld in de Kaukasusrepubliek onverminderd door. Volgens het Russische persbureau Tass werd donderdag tot diep in de nacht geschoten in het centrum van Almaty. Het gebouw van een televisiezender zou in brand staan. Ook op vrijdagochtend maken journalisten melding van gevechten in de stad.
De Kazachse president Tokajev zei vrijdagochtend in een televisietoespraak dat hij het leger opdracht heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten als de ongeregeldheden doorgaan. Hij zei niet met de demonstranten te zullen onderhandelen en eenieder die zich niet overgeeft, “te vernietigen”. Volgens Tokajev wordt Almaty bedreigd door “20.000 bandieten”.
Poetin
Hij bedankte zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin voor diens snelle beslissing om “vredestroepen” te sturen. Het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO besloot 2500 militairen naar Kazachstan te sturen, nadat Tokajev om hulp had gevraagd.
De protesten in Kazachstan braken uit nadat de prijs voor lpg begin dit jaar verdubbelde. Tokajev heeft dat teruggedraaid, maar de demonstraties gingen door. Ze richten zich steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.
Nederlandse regering
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen noemt de situatie in Kazachstan “zorgwekkend”. Tegelijk is het “door de afsluiting van het internet in het land voor Nederland lastig om te bepalen wat er precies aan de hand is”. Dat zei Knapen vrijdag na de laatste ministerraad van het kabinet Rutte-3.
“We weten eigenlijk betrekkelijk weinig van de precieze stand van zaken”, aldus Knapen. “Er zijn geen internetverbindingen, dus de contacten die de ambassade heeft met buitenposten zijn eigenlijk heel beperkt. Het is lastig een goed oordeel te vellen.”
