Wie deze zomer met de auto naar Frankrijk of Spanje rijdt, kan onderweg een opvallende verschijning tegenkomen: een felrode streep midden op de weg.

Kijk niet gek op als je rode strepen op de Franse of Spaanse wegen ziet: dit betekenen ze
Wat betekent dat precies?
Rode streep
Het nieuwste stukje snelweg met zo’n knalrode lijn ligt sinds deze week op de A7 tussen Lyon en Marseille. De streep loopt strak langs de gebruikelijke witte markering in het midden van de weg. En opvallend genoeg: hij staat niet in de officiële Franse wegcode. Maar dat hoeft ook niet – zelfs in Nederland mogen wegbeheerders in zekere mate zelf bepalen welke kleuren ze gebruiken op het asfalt.
In Frankrijk is de vier kilometer lange rode lijn onderdeel van een proefproject van Autoroutes du Sud de la France (ASF), een dochterbedrijf van Vinci Autoroutes. Zij beheren een groot deel van de Franse snelwegen. De rode streep moet de veiligheid op het traject verbeteren, nadat er op dit stuk weg veel ongelukken plaatsvonden.
Niet inhalen
Volgens ASF roept de kleur rood bij bestuurders een gevoel van gevaar op, waardoor ze eerder geneigd zijn hun snelheid te minderen en minder snel zullen inhalen. En dat laatste kun je ook beter laten: wie het toch probeert, riskeert een boete van 135 euro én drie strafpunten op z’n rijbewijs.
De Fransen namen het idee over van buurland Spanje. Daar verscheen de rode lijn eerder al op de A355 in Andalusië – eveneens na een reeks ongevallen. Inhalen was op dat traject al verboden, maar de Spaanse overheid wilde met de rode streep extra benadrukken hoe gevaarlijk te hard rijden en inhalen hier is.
Ook op een deel van de Franse A10 ligt inmiddels een rode lijn. Als de proef succesvol blijkt, kunnen deze markeringen op termijn op veel meer Franse snelwegen verschijnen.
Strepen in Nederland
En hoe zit het in Nederland? Ook hier is geëxperimenteerd met gekleurde lijnen op de weg – al zijn ze hier niet rood, maar groen of paars. Die kleuren geven de maximumsnelheid aan (100 km/u voor groen, 60 km/u voor paars) en waarschuwen bestuurders voor zones met extra toezicht. Of je mag inhalen, hangt nog altijd af van de witte lijnen: doorgetrokken betekent niet inhalen, onderbroken betekent wel.
