De 41-jarige Gerlienke Meijer woont met haar man en kinderen in Jeruzalem. Ze lijkt in Israël in een soort postcoronatijdperk te leven, zo vertelt ze.
Mondkapjes hoeven buiten niet meer op en mensen komen op religieuze feestdagen weer massaal samen.
Hoe is de situatie in Israël nu?
“Het lijkt hier wel postcorona. De kinderen gaan weer school. Mijn man Johnny en ik gaan weer naar ons werk. Sinds een week hoeven we op straat geen mondkapjes meer te dragen. Dat maakt een groot verschil en is erg fijn.
Het nadeel is dat mensen nu weer in grote groepen samenkomen. Afgelopen zaterdag werd hier Orthodox Pasen gevierd. Het was propvol in de straatjes van de Oude Stad van Jeruzalem. Mensen dromden samen, hielden geen afstand en duwden elkaar. Stel dat dan iemand corona heeft…”
In de Vlaamse krant De Standaard is vandaag te lezen dat Israël van 8.000 besmettingen per dag in januari naar nu 80 besmettingen per dag is gegaan.
“Ik heb inderdaad het idee dat er veel minder besmettingen zijn. Veel mensen zijn hier al gevaccineerd. Ik heb – omdat ik al corona heb gehad – één prik gehad, mijn man Johnny inmiddels twee. De jeugd is niet gevaccineerd.
Daarnaast merk ik dat mensen zich hier niet snel meer laten testen. Ik denk dat er daardoor minder infecties worden vastgesteld. Hebben mijn zoons een snotneus of zijn ze ziek, dan houd ik ze voor de zekerheid thuis. Maar technisch gezien mogen ze gewoon naar school.”
Wat zijn de huidige regels?
“In gesloten ruimtes, winkels en het openbaar vervoer moet je een mondkapje dragen. Restaurants en bioscopen zijn open voor mensen die een groen paspoort hebben: daarin staat of je gevaccineerd bent of hersteld bent van corona. In een restaurant in Tel Aviv is Johnny één keer om dat paspoort gevraagd, maar het lijkt alsof dit in de praktijk niet tot nauwelijks wordt gecontroleerd.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Tijdens Latijns Pasen ben ik met mijn schoonfamilie naar de stad Haifa geweest. Daar gingen we met zijn allen, zo’n vijftien man, uit eten. En wij waren niet het enige grote gezelschap dat daar aan tafel zat. Niemand die daar om het paspoort vroeg.”
Zie je veel verschillen tussen Nederland en Israël?
“Over het algemeen denk ik dat de mensen in Nederland meer respect hebben voor de basismaatregelen, zoals afstand houden en het dragen van een mondmasker op de plekken waar dat verplicht is. Mensen staan hier bijvoorbeeld bovenop elkaar in de rij voor de kassa. Als ik vraag of iemand een paar stappen terug wil doen, word ik raar aangekeken. Dat is niet prettig. Laten we in ieder geval doen wat we eraan kúnnen doen, denk ik dan.
Nu de meeste restricties zijn opgeheven nemen de mensen hier het ervan. Religie speelt in Israël een belangrijke rol. De mensen hier zijn óf christelijk óf joods of islamitisch. Religieuze feestdagen willen ze vieren. Op vrijdag komen veel mensen bijeen bij de Al-Aqsamoskee. Mensen plannen bruiloften die ze eerder uitstelden voor de zomermaanden. Ik ben er al voor twee uitgenodigd. Ik ben wel een beetje bang voor het handen schudden en zoenen.”
Ben je tevreden met de huidige ontwikkelingen?
“Ik vind het fijn dat de mondkapjesplicht buiten is opgeheven en dat de sportfaciliteiten weer open zijn. Ik denk wel dat de overheid strenger zou moeten zijn, als het gaat om massale feesten en bijeenkomsten.”
Lees ook
Raam van Friese coronapatiënt beklad, wijkagenten boos