Een nieuwe ontdekking zet de zoektocht naar buitenaards leven op scherp. Met hulp van de James Webb-ruimtetelescoop is iets bijzonders gevonden: het ‘sterkste bewijs ooit’ voor mogelijk buitenaards leven.
Buitenaards leven? Wetenschappers vinden het 'sterkste bewijs ooit'
Dat schrijven de wetenschappers, onder leiding van astrofysicus Nikku Madhusudhan van de Universiteit van Cambridge, in The Astrophysical Journal Letters.
Buitenaards leven
Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge hebben mogelijk het sterkste bewijs tot nu toe gevonden voor buitenaards leven buiten ons zonnestelsel. In de dampkring van planeet K2-18b, een andere planeet op honderden lichtjaren van de aarde, troffen ze twee gassen aan die hier alleen ontstaan door biologische processen. De stoffen worden op aarde vooral geproduceerd door micro-organismen zoals algen.
Volgens de onderzoekers betekent dit dat deze planeet vol zit met microbieel leven: “Misschien zoals we dat in de oceanen op aarde zien.” Een teken van leven? Het zou dus kunnen, al blijft voorzichtigheid geboden. De ontdekking is potentieel baanbrekend, maar de onderzoekers benadrukken dat er meer observaties nodig zijn.
Mysterieuze planeet
K2-18b is ongeveer 2,6 keer zo groot als de aarde en bevindt zich in een zogeheten ‘bewoonbare zone’, waar door de gematigde temperatuur leven mogelijk zou kunnen zijn. Volgens hoofdonderzoeker Madhusudhan luidt deze ontdekking een nieuw tijdperk in: dat van observationele astrobiologie. Oftewel, we kunnen nu écht speuren naar leven op andere werelden. En wie weet is deze mysterieuze planeet de eerste stap naar een antwoord op de vraag die ons al eeuwen fascineert: zijn we alleen?
