Ongesteld zijn op school is voor veel jonge meiden niet prettig. De angst om door te lekken is groot. Daarom biedt de Belgische middelbare school Stedelijk Humaniora Dilsen haar leerlingen nu reservekleding aan.

Doorgelekt tijdens menstruatie? School in België heeft reservekleren: 'Er heerst nog zo veel schaamte'
Doorlekken op school
Maar liefst 83 procent van de meiden die naar school gaan, zijn bang om tijdens hun menstruatie door te lekken. Dat blijkt uit onderzoek van het Menstruatie Instituut. Deze angst is niet ongegrond, doorlekken kan leiden tot pesterijen en een groot gevoel van schaamte.
Een middelbare school in het Belgische Dilsen-Stokkem (Limburg) biedt nu de oplossing. Sinds de start van het nieuwe schooljaar op maandag 2 september bieden zij reservekleding aan voor leerlingen met bloedvlekken in hun kleding.
Nele Cardeynaels kwam met idee. Ze geeft niet-confessionele zedenleer (vergelijkbaar met levensbeschouwing) op het Stedelijk Humaniora Dilsen. “Uit onderzoek van Caritas (hulporganisatie, red.) blijkt dat veel meisjes in België te maken hebben met menstruatiearmoede. Ze kunnen zaken als tampons of maandverband niet betalen. Daarom zijn we vorig schooljaar gestart met het gratis aanbieden van menstruatieproducten op school.”
Kast vol broeken
De leerkracht kreeg hierdoor ook vaak de vraag of er broeken beschikbaar waren, voor meiden die waren doorgelekt. “Dat hadden we niet. Zo ontstond het idee om dat wél aan te bieden. We hebben nu een kast vol broeken in verschillende maten en kleuren. Deze staat op het secretariaat, in een aparte ruimte. Daar kunnen de meiden ongezien van broek wisselen, zodat ze rustig verder kunnen met hun schooldag.”
De broeken uit de kast komen van een kringloopwinkel uit de buurt. Zij hoefden volgens Cardeynaels niet lang na te denken over het initiatief. “Een dag nadat ik ze gemaild had met het voorstel, kon ik al tientallen broeken ophalen.”
Zelfde soort
Het broekenaanbod breidt zich ook nog steeds uit, want het is volgens haar belangrijk dat er zo veel mogelijk verschillende soorten zijn. “Er gaat helaas nog zo veel schaamte gepaard met doorlekken. En als het gebeurt en je hebt ineens een totaal andere broek aan, weten leerlingen het alsnog. Daarom willen we zo veel mogelijk verschillende soorten, zodat er altijd iets is dat lijkt op wat het kind al droeg.”
De bedoeling is dat de broek na gebruik thuis gewassen wordt en vervolgens weer wordt ingeleverd op school. “Maar als dat niet gebeurt, schrijven we het niet op. Dit gebeurt in goed vertrouwen.”
Positieve reacties
Dat de kast vol broeken een succes is, blijkt uit de praktijk. “Afgelopen vrijdag heb ik al twee keer een broek uitgedeeld. Ik krijg ook veel reacties van leerlingen die het fijn vinden.”
Voor zover Cardeynaels weet, zijn er nog geen andere scholen die dit ook aanbieden. “We hopen natuurlijk dat het opgepikt wordt en dat meer scholen volgen. Het nieuws is in België in ieder geval al ontploft.”
