Nog geen jaar geleden gingen de verkeersboetes in Nederland al met tien procent omhoog, en vanaf vandaag betalen verkeersdeelnemers nog meer voor hun overtredingen.
Daarover was wel flink wat discussie.
Verkeersboetes
Waar je eerder 280 euro betaalde voor door het rode licht rijden, is dat vanaf nu 300 euro. Voor zonder gordel rijden betaal je 180 euro in plaats van 160, de boete voor het rijden met je telefoon wordt verhoogd van 380 naar 420 euro. Maar vooral wie zonder vergunning op een invalidenparkeerplaats gaat staan betaalt fors meer. Die boete wordt verhoogd 350 naar 490 euro.
Over de verhoging van de verkeersboetes is flink wat discussie geweest. Zowel de Tweede Kamer als het Openbaar Ministerie (OM) was tegen de verhoging; het OM wilde de boetes zelfs verlagen. Een paar maanden geleden kwamen verkeersboetes nog in het nieuws omdat met name de incassokosten bij veel mensen voor schulden zorgen.
Begroting
De hoofdreden voor het toch doorzetten van de boeteverhoging lijkt het spekken van de staatskas te zijn: de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid verwacht immers ‘geen effect op het rijgedrag’. “De minister wilde dit liever ook niet, maar de keuze is gemaakt om te voorkomen dat elders op de begroting van het ministerie zou moeten worden bezuinigd, zoals bij de politie of het OM”, stelt een woordvoerder van het ministerie tegenover RTL Nieuws.
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen: “Het gevoel dat sommige automobilisten hebben dat ze worden gebruikt als melkkoe van de overheid zal op deze manier alleen maar versterkt worden. Sommige mensen zullen bij het horen van de hoogte van de boete die ze krijgen wellicht minder respect tonen voor de politie, die ook maar gewoon haar werk doet.”