De Nederlandse kledingbedrijven Zeeman en WE Fashion deden tot voor kort zaken met Indiase spinnerijen waar gedwongen arbeid aan de orde van de dag is.
Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa, schrijft de Volkskrant.
Dwangarbeid
Uit gesprekken met 725 werknemers bij 29 spinnerijen in Tamil Nadu, een deelstaat in het zuiden van India, kwam naar voren dat de meeste textielarbeiders met valse loonbeloften naar spinnerijen zijn gelokt.
Ook kwamen ze terecht in zeer primitieve hostels, die grotendeels zijn afgesloten van de buitenwereld. Door middel van dreigementen worden de mensen gedwongen buitensporig veel overuren te maken.
Zeeman en WE Fashion
Ook is er in sommige gevallen sprake van kinderarbeid. De onderzochte spinnerijen zijn aantoonbaar gelinkt aan de productieketens van zeker tien westerse bedrijven, waaronder de Nederlandse merken Zeeman en WE Fashion.
Naar aanleiding van het rapport liet WE Fashion aan de onderzoekers weten de handel met de spinnerijen nader te onderzoeken.
Zeeman heeft de samenwerking met de spinnerijen stopgezet, aldus MVO-manager Arnoud van Vliet van Zeeman. De ‘oerhollandse’ winkelketen bestaat sinds 1967. De formule van textiel voor een lage prijs sloeg aan en vanaf 1974 groeide het bedrijf door een aantal grote overnames nog harder; Zeeman is inmiddels de grootste textielsuper van Nederland. WE Fashion bestaat overigens nog langer, die zaak werd in 1917 opgericht. Beide merken hebben winkels in verschillende landen.